El CeMaB comença l’any amb una desena d’activitats programades de gener a maig
El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova programació per als mesos de gener al maig de 2022. La directora del CeMaB, Beatriz Aracil, ha detallat la programació integrada per deu propostes, de caràcter presencial i virtual, amb un marcat caire internacional. El programa dissenyat proposa diverses trobades i conferències amb escriptors i poetes iberoamericans de renom, entre els quals hi ha el xilè Raúl Zurita, el nicaragüenc Sergio Ramírez, la mexicana Brenda Navarro, i l’espanyol, Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, Antonio Colinas. A més, el caràcter internacional de la programació queda reforçat amb el primer col·loqui internacional Amèrica Llatina des d’una Mirada Docent: Crítica, Ficció i Ensenyament, i el III Seminari Internacional Teatre i Història. La jornada Educació Literària i Literatura Infantil a Amèrica Llatina, i quatre conferències sobre «El archivo de Raúl Zurita», a càrrec del també poeta i investigador xilè Héctor Hernández Montecinos; «Escritoras del Premio José Donoso: Isabel Allende, Diamela Eltit, Cristina Peri Rossi i Cristina Rivera Garci», impartida per la professora xilena Marcela Albornoz, «Delmira Agustini: luces y sombras de una poeta», amb format xarrada col·loqui a càrrec de la catedràtica de la Universitat de Sevilla Trinidad Barrera, i «Ciudades violentas. La novela de crímenes en América Latina», impartida per l’escriptor i investigador colombià Gustavo Forero, completen el programa.
En la seua intervenció, Beatriz Aracil ha volgut subratllar l’estreta col·laboració que el centre manté amb la seu d’Alacant «centrada sobretot a oferir a la societat alacantina espais d’acostament i reflexió sobre escriptores i escriptors actuals molt destacats. Aquesta vegada, la seu acollirà la conferència de Sergio Ramírez (que va quedar ajornada al setembre de l’any passat) i el recital poètic d’Antonio Colinas, als quals s’unirà alguna activitat més que estem ultimant». Aracil també ha detallat que «continuem en la línia de col·laboració amb l’àrea de Didàctica de la Llengua i la Literatura, a través de la qual pretenem difondre les investigacions sobre el paper de la literatura hispanoamericana en la formació dels nostres joves i adolescents i, aquesta vegada, a més, sobre la vinculació entre la docència i la creació literària. Les jornades que presentem a l’abril inclouran diàlegs amb tres figures destacades per la seua doble condició de docents (investigadors) i escriptors o escriptores: Margo Glantz, Cecilia Eudave i Ricardo Sumalavia». L’alumnat de la UA continua sent un altre eix estratègic del CeMaB, segons la seua directora: «Continuem pensant molt especialment en el nostre alumnat de la UA, i en concret, en el nostre màster en Estudis Literaris, però també en estudiants de Literatura Llatinoamericana de les latituds més diverses. Per aquest motiu oferim investigacions de gran importància com la d’Hernández Montecinos sobre Raúl Zurita, Trinidad Barrera sobre Diamela Eltit o Gustavo Forero sobre la novel·la de crims a Amèrica Llatina». I com a última clau d’aquesta programació, Aracil ha detallat que «l’escriptura de dones continua donant títols essencials i noms ous: enguany comptarem amb la presència en el CeMaB de la mexicana Brenda Navarro i d’altres autores que anirem revelant més endavant».
Per part seua, Jorge Olcina ha declarat en la seua intervenció que «per a la Seu Universitària d’Alacant, la col·laboració amb el CeMaB és un luxe perquè permet la possibilitat que la societat alacantina puga gaudir de l’excel·lència dels escriptors hispanoamericans que vindran els pròxims mesos a la Universitat. El CeMaB és una de les institucions de més prestigi acadèmic de la nostra universitat i ha tingut una trajectòria constant de rigor en les programacions anuals, gràcies als directors i directores i al personal administratiu del centre que ha treballat durant tots aquests anys. I la Seu d’Alacant s’enorgulleix de poder col·laborar estretament amb el CeMaB».
La programació
La nova programació va començar ahir amb la conferència d’Héctor Hernández Montecinos «Archivo Zurita. Una experiencia documental de la literatura», en col·laboració amb el màster en Estudis Literaris de la UA. Com a activitat integrada en aquesta primera conferència, el dimecres 26 de gener, a les 15.30 hores, tindrà lloc un diàleg entre Raúl Zurita i Héctor Hernández Montecinos, via Meet, en el qual abordaran el procés de creació del poeta xilè, doctor honoris causa per la UA, Premi Reina Sofia i Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda.
El mes de febrer portarà tres activitats. El dia 1, a les 10 hores en les instal·lacions del CeMaB del campus, la professora Marcela Albornoz, impartirà la conferència «Escritoras del Premio José Donoso: Isabel Allèn, Diamela Eltit, Cristina Peri Rossi i Cristina Rivera Garci». L’acte inclourà la presentació del llibre Memoria 20 años Premio Iberoamericano de Letras José Donoso.
L’escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez arribarà a la Universitat d’Alacant el 22 de febrer, a les 19 hores, concretament, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), en què oferirà la conferència «La Nicaragua que yo escribo» acompanyat per la professora Carmen Alemany Bay. Guardonat amb el Premi Cervantes 2017, Ramírez és autor de novel·les tan destacades com Margarita, está linda la mar (1998) o Mil y una muertes (2004). En aquesta ocasió farà referència de manera especial a la seua trilogia de novel·la negra enllestida recentment, formada per El cielo llora por mí (2009), Ya nadie llora por mí (novel·la negra (2017) i Tongolele no sabía bailar (2021).
La tercera activitat del mes de febrer tindrà lloc el dia 24 a les 10 hores, a les instal·lacions del CeMaB del Campus, on la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla, Trinidad Barrera, oferirà la xarrada col·loqui «Delmira Agustini: luces y sombras de una poeta», a propòsit de la publicació del seu últim llibre, l’edició de l’obra de Delmira Agustini El Rosario de Eros (Renacimiento, 2022), i dialogarà amb Carmen Alemany Bay i Eva Valero sobre aquesta gran poeta uruguaiana l’escriptura de la qual, inscrita en el Montevideo de final del XIX i començament del XX, evoluciona cap a una rotunda transgressió.
La conferència «Ciudades violentas. La novela de crímenes en América Latina», de l’escriptor i investigador colombià Gustavo Forero, inaugurarà el mes de març, el dia 2 a les 17.30 h en el CeMaB. Gustavo Forero és advocat, literat, crític, editor i professor. Va obtenir el Premi a la Investigació de la Universitat d’Antioquia (2014) per La anomia en la novela de crímenes en Colombia (Siglo del Hombre, 2012) i el premi a la Investigació de Major Impacte de l’Alcaldia de Medellín (2016) pel seu treball La novela de crímenes en América Latina: un espacio de anomia social (Siglo del Hombre, 2017). El tercer volum publicat com a part d’aquest projecte d’investigació és Capitalismo, crisis y anarquismo en la novela de crímenes del siglo XXI en España (2020).
L’endemà, el 3 de març de 10 a 19 hores, tindrà lloc la Jornada Educació Literària i Literatura Infantil a Amèrica Llatina, en modalitat en línia i en col·laboració amb el Departament d’Innovació i Formació Didàctiques de la UA, coordinada pel professor de la UA Ramón F. Llorens. La jornada proposa un acostament a la literatura infantil d’Amèrica Llatina en tots els seus gèneres: des de la lírica popular o els cançoners fins a la narrativa o el còmic, tant a través de les editorials tradicionals com de la web.
El mes d’abril s’obrirà amb el Primer Col·loqui Internacional Amèrica Llatina des d’una Mirada Docent: Crítica, Ficció i Ensenyament, en modalitat en línia els dies 7 i 8 abril. El col·loqui convida a encetar un diàleg sobre el reconeixement del lloc clau de l’escriptor que és al mateix temps crític i professor de literatura, i inaugura un nou i necessari debat sobre la classe com a forma literària i com a gènere en què es relacionen i es vinculen els modes d’usar el llenguatge. Els escriptors Margo Glantz (entrevistada per Beatriz Aracil); Cecilia Eudave (per Carmen Alemany) i Ricardo Sumalavia (per Eva Valero), formaran part d’aquest col·loqui internacional.
El 12 d’abril serà el torn de l’escriptora mexicana, Brenda Navarro i la seua conferència «Escritura y vida (a propósito de Ceniza en la boca)», a les 1730 h en el CeMaB. Escriptora, sociòloga i economista, la mexicana Brenda Navarro ha treballat, a més, en diverses ONG relacionades amb drets humans i va fundar el 2016 l’editorial Enjambre Literario, projecte destinat a publicar obres escrites per dones. La seua primera novel·la, Casas vacías (Sexto Piso, 2019), ha rebut una acollida per part dels lectors i de la crítica. Dialogarà amb el professor Ferran Riesgo, especialista en narrativa hispanoamericana actual.
Antonio Colinas, dialogarà el 4 de maig a les 12 hores en el CeMaB amb el poeta i catedràtic de la UA, Ángel Prieto de Paula. A la vesprada, a les 19 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Av. de Ramón y Cajal, 4), Antonio Colinas oferirà una lectura poètica. Premi Nacional de Literatura (1982) i Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2016), Antonio Colinas és una de les veus poètiques més importants del nostre país.
El III Seminari Internacional Teatre i Història: «La presència del mite», clourà la programació els dies 10, 11 I 12, en modalitat en línia. Aquesta tercera edició té com a assumpte central la presència del mite en el teatre mexicà. Organitzat per la UA (a través del projecte R+D CORPYCEM), la UNAM i la UAM-Azcapotzalco, dedicarà una part important de les sessions a la producció teatral d’autores mexicanes que aborden mites prehispànics.