El catedràtic de Zoologia de la UA Vicente Urios rep el Premi a la Investigació Científica Ramon Margalef
Concedit per l’associació per a l’Estudi, Divulgació i Conservació de la Natura EDC Natura – Fundació Omacha
El catedràtic de Zoologia de la Universitat d’Alacant Vicente Urios ha rebut el Premi a la Investigació Científica Ramon Margalef concedit per l’associació per a l’Estudi, Divulgació i Conservació de la Naturalesa (EDC Natura) – Fundació Omacha. Aquest reconeixement honorífic es basa en el seu treball acadèmic i d’investigació sobre ocells i carnívors.
Vicente Urios, director del Grup d’Investigació Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant, és expert en l’estudi d’ocells rapinyaires i de carnívors (llop, tigre, jaguar...). Ha publicat més de 110 articles científics, a més d’una vintena de llibres i documentals, i ha realitzat expedicions zoològiques a diversos països del món. Entre altres reconeixements, el Grup d’Investigació Zoologia de Vertebrats de la UA, liderat per Urios, ha rebut el Premi d’Investigació Aplicada a la Conservació de la Biodiversitat, en el marc dels Premis Biodiversitat i Societat de la Generalitat Valenciana pel seu treball en l’estudi dels rapinyaires valencians. Des d’aquest grup d’investigació aborden l’estudi de la biologia de les espècies d’animals vertebrats més amenaçades amb la finalitat d’obtenir una idea global del comportament i les seues estratègies per a sobreviure i aportar informació rellevant per a la seua conservació.
El Premi a la Investigació Científica Ramon Margalef va ser lliurat al catedràtic de la UA pel membre d’EDC Natura-Fundació Omacha Albert Masó el passat 4 de juny durant la celebració del Simposi Internacional de Natura i Fotografia (Simpòsium 2022), a Vila-real (la Plana Baixa).
EDC Natura-Fundació Omacha
L’associació per a l’Estudi, Divulgació i Conservació de la Natura – Fundació Omacha sorgeix de la inquietud per la conservació d’un patrimoni comú: la natura. EDC Natura-Fundació Omacha naix a Vila-real (la Plana Baixa) amb un àmbit d’actuació principalment regional que comprèn la Comunitat Valenciana i que, amb la unió amb la Fundació Omacha (com el seu representant legal a Espanya), duu a terme activitats de cooperació de caràcter internacional en regions i països en vies de desenvolupament, especialment a Sud-amèrica.
A més de realitzar nombroses activitats educatives i de divulgació de la natura, en suport de la seua observació i estudi, també desenvolupa diversos programes en diferents països i es fa càrrec d’arreplegar espècies exòtiques (no pas animals domèstics) de les quals els seus amos es volen desprendre. També s’ocupa de tractar la fauna salvatge trobada ferida o en altres circumstàncies anormals, prestar-li l’atenció necessària i traslladar els espècimens als centres de recollida de la Generalitat Valenciana.