El catedràtic de la UA Juan Antonio Roche presenta el seu nou llibre "La creatividad rota"
Antonio Ariño Villarroya, catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat de València, acompanyarà l'autor en la presentació
El catedràtic de Sociologia de la Cultura i de les Arts en la Universitat d'Alacant Juan Antonio Roche Cárcel defèn que la recerca de l'originalitat constitueix una de les característiques més importants de la creativitat. Aquesta perspectiva de l'autor marca l'enfocament del seu nou lliure La creatividad rota, una publicació que es presenta divendres, 7 de març, a les 19 hores, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Sant Ferran, 40). L'acte de presentació comptarà amb la participació, al costat de Juan Antonio Roche, d'Antonio Ariño Villarroya, catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat de València.
L'autor explica que el llibre s'estructura en dos grans apartats, dedicats, respectivament, a les categories creatives de l'origen i a les categories creatives originàries. Entre les primeres hi ha els mites de la creació, els jocs (gènesi de tota activitat cultural), la dialèctica caos-ordre, les civilitzacions axials (germen del nostre temps) i la lluita entre generacions, factor de transformació social. I entre les segones, el capitalisme creatiu, el treball creatiu en el context de l'economia global del risc i la incertesa i la democràcia representativa. No obstant això, aquests dos conceptes d'origen i d'originari no estan aïllats, sinó profundament interrelacionats, de manera que expliquen com l'originalitat creativa construeix una narrativa temporal que fusiona les tres temporalitats –passat, present i futur– i que es constitueix com un procés plenament immers en el temps i en la història, però de manera dialèctica, «perquè són els faedors i, al mateix temps, productes de la creativitat». El llibre conclou que aquesta narrativa temporal s'ha dislocat en la modernitat tardana i, amb aquesta, s'ha trencat també la creativitat. Aquest procés de ruptura de la creativitat ha seguit dues fases en la modernitat: el rejoveniment infantil i juvenil de la primera i l'envelliment de la segona. Aquest últim ha sigut provocat, bàsicament, pel paper de les guerres mundials, l'envelliment demogràfic de la societat i la senescència del capitalisme, de l'art i de la ciència contemporanis, així com amb la crisi de la democràcia representativa.
Juan A. Roche Cárcel
Catedràtic de Sociologia de la Cultura i de les Arts en la Universitat d'Alacant. Entre les seues últimes publicacions destaquen, com a autor, Entre el Monte de Apolo y la vid de Dioniso. Naturaleza, Dioses y Sociedad en la arquitectura teatral de la Grecia, editorial Anthropos, 2017 i La sociedad evanescente, editorial Anthropos, 2009 (en anglès The Vanishing Society, Logos Verlag Berlin, 2013); i, com a editor, Espacios y tiempos inciertos de la cultura, editorial Anthropos, 2007; La sociologia como una de las Bellas Artes. La influencia del arte y de la literatura en el pensamiento sociológico, 2012; i Transitions. The fragility of Democracy, Logos Verlag Berlin, 2016. És autor de nombrosos articles en revistes especialitzades nacionals, europees, llatinoamericanes i nord-americanes i coordinador de números monogràfics d'Espanya, l'Argentina, el Brasil i Colòmbia, entre els quals destaquen, el de la Revista Política y Sociedad, Arte y Poder, núm. 46, 2007; de Papers. Revista de Sociologia, Cultura y migraciones, núm. 94, 2009; de Res publica. Revista de Ideas Políticas, «Transiciones. La fragilidad de la democracia», núm. 30, any 16, 2013; de Res publica. Revista d'Idees Polítiques, «Cuerpo y poder en la Grecia Antigua», 2016; Política y Sociedad, «El saber social de los griegos antiguos. Homenaje a Gómez Arboleya», 2016; de Culturas (Universitat Nacional del Litoral, l'Argentina), Cinema y sociedad, 2017, i «Razón y emoción de las imágenes», en RBSE (Revista Brasileira de Sociologia da Emoção), el Brasil, 2017. Ha sigut coordinador d'investigació de l'àrea de Cultura i Arts de l'ESA (Associació Europea de Sociologia) i Vicepresident de l'AESCA (Associació Espanyola de Sociologia de la Cultura i de les Arts). Ha sigut convidat a donar conferències o a participar en activitats acadèmiques, entre d'altres, en la Universitat Nacional del Litoral i de Buenos Aires (l'Argentina), en la Pontifícia Javeriana de Cali (Colòmbia) i en la Universitat de Guanajuato (Mèxic). Ha impulsat convenis de col·laboració acadèmica amb universitats de l'Argentina, Colòmbia, Indonèsia i Turquia. Actualment és codirector de la col·lecció de ciències socials, Globalizaciones, de l'editorial Anthropos (Barcelona).