elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària de la UA premia l’excel·lència i el compromís en la seua gala anual

La Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària de la UA premia l’excel·lència i el compromís en la seua gala anual
  • La Seu d’Alacant de la UA va acollir l’acte que va destacar treballs innovadors i va reconèixer professionals i entitats clau en la promoció de la salut comunitària

MÉS FOTOS
La Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària de la UA premia l’excel·lència i el compromís en la seua gala anual - (foto 2)
La Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària de la UA premia l’excel·lència i el compromís en la seua gala anual - (foto 3)

La Seu de la Universitat d’Alacant, al carrer Sant Ferran, va ser divendres l’escenari de la cerimònia de lliurament dels Premis de la Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària. Aquest esdeveniment anual, presidit pel director de la càtedra, José Ramón Martínez-Riera, reconeix la tasca d’estudiants, professionals i entitats que han destacat per la contribució al desenvolupament de la infermeria comunitària i la salut pública.

L’acte va començar amb la presentació del llibre Enfermeras Invisibles Iberoamérica y Caribe. Nuevas competencias de las enfermeras del siglo XXI, a càrrec de la doctora Olga Navarro Martínez. L’obra, publicada per l’editorial Tirant lo Blanch, recupera històries d’infermeres que, malgrat haver sigut invisibilitzades al llarg de la història, han fet aportacions significatives en la salut, l’educació i la ciència a la regió iberoamericana. Navarro va subratllar la importància d’aquesta publicació com un homenatge i una eina per a visibilitzar l’impacte d’aquestes professionals en el context global.

Premis

La lliurament de premis va destacar el talent i la innovació en diferents àrees de la infermeria comunitària. En la categoria de Millor Treball Final de grau, el guardó va ser per a Laura Sánchez Hernández, de la Universitat Rey Juan Carlos, pel seu projecte «Dulce Sonrisa», un disseny organitzatiu que aborda la convivència intergeneracional entre ancians sense suport familiar i infants que viuen en entorns de pobresa. Per part seua, Marta Gran Justicia, de la Universitat d’Alacant, va rebre el premi al Millor Treball Final de Màster per la seua revisió integrativa sobre la satisfacció amb la formació en residents d’Infermeria Familiar i Comunitària. En la categoria de Millor Treball Final de Residència, Andrea Sierra Ortega va ser guardonada pel seu estudi sobre vulnerabilitat comunitària i determinants de la salut, mentre que Fernando Morenilla Gandia va obtenir una menció especial per la seua investigació sobre neuropatia i malaltia arterial perifèrica en úlceres en peu diabètic.

Entre els reconeixements honorífics, va destacar el premi a la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària La Laguna-Tenerife Nord com la millor unitat docent, i el reconeixement a David Bermejo Martínez per la seua destacada labor jove en l’àmbit de la infermeria comunitària. També es va retre homenatge a figures clau com José Verdú Soriano, professor de la Universitat d’Alacant, per la seua contribució a la divulgació científica; Cristina García Vivar, de la Universitat Pública de Navarra, per la seua excel·lència docent, i Jorge Romero Sirvent, de l’Associació Espanyola Contra el Càncer d’Alacant, pel seu impacte en la promoció de la salut comunitària.

Cloenda

En el seu discurs de cloenda, José Ramón Martínez-Riera va reflexionar sobre els desafiaments que ha d’assumir la infermeria comunitària i va subratllar la importància de reconèixer l’esforç i la dedicació dels qui treballen diàriament per a millorar la salut de la població. «Aquests premis no sols celebren el treball dels guardonats, sinó que també són un recordatori que la infermeria comunitària és una peça clau per a bastir una societat més saludable, equitativa i solidària. Hem de continuar lluitant per la seua visibilitat i pel reconeixement del seu impacte en la vida de les persones.»

El director de la càtedra també va fer una crida a les institucions públiques perquè secunden de manera més decidida la tasca de les infermeres comunitàries. «És fonamental que les polítiques de salut no sols tinguen en compte, sinó que prioritzen el paper de les infermeres en l’atenció primària i comunitària. El seu treball no pot continuar sent invisible; és hora que reben el suport que mereixen», va afegir.

L’acte va concloure amb una emotiva ovació als premiats i la reafirmació del compromís de la Càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària amb l’excel·lència i la visibilitat de la professió.

Pujar