elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carlos Mazón: “La Comunitat Valenciana se situa entre les pioneres en l’ús de la IA en Oftalmologia”

Carlos Mazón: “La Comunitat Valenciana se situa entre les pioneres en l’ús de la IA en Oftalmologia”
  • Destaca que el Departament de Salut d’Alacant és el segon d’Espanya que disposa d’este sistema robotitzat que és capaç de fer més de 100 proves en cada pacient en un màxim de deu minuts

MÉS FOTOS
Carlos Mazón: “La Comunitat Valenciana se situa entre les pioneres en l’ús de la IA en Oftalmologia” - (foto 2)
Carlos Mazón: “La Comunitat Valenciana se situa entre les pioneres en l’ús de la IA en Oftalmologia” - (foto 3)
Carlos Mazón: “La Comunitat Valenciana se situa entre les pioneres en l’ús de la IA en Oftalmologia” - (foto 4)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha traslladat que, amb la implantació del sistema de Diagnòstic Oftalmològic Robotitzat mitjançant intel·ligència artificial en el Departament de Salut Alacant-Hospital General, “la Comunitat Valenciana es convertix en una de les pioneres de l’ús de la intel·ligència artificial en Oftalmologia”.

Es tracta d’un robot automatitzat que fins al moment només estava incorporat en l’àmbit nacional en el centre d’especialitats de l’Hospital de la Paz, per la qual cosa el centre d’especialitats Babel es convertix en el segon que disposa d’esta màquina de diagnòstic.

Això permet agilitzar el diagnòstic i la derivació dels pacients amb sospita de malaltia oftalmològica al recurs corresponent o a l’especialitat oftalmològica concreta dins del Servici d’Oftalmologia de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis. Carlos Mazón ha avançat que este sistema s’anirà “adaptant i ampliant” a la resta de la Comunitat Valenciana.

DORIA és un sistema de cribratge posicionat entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària, de tal manera que el metge de família, atenent un protocol establit, remet als pacients a este servici, que en un temps màxim de deu minuts és capaç de fer en cada pacient 100 proves diferents. Estes determinacions proporcionen les dades necessàries per a iniciar l’anàlisi de més de 20 patologies oculars, la qual cosa marca un important avanç per a la medicina del futur.

El cap del Consell ha assenyalat que “esta tecnologia capdavantera ens ajudarà a millorar el tracte al pacient i a afinar el diagnòstic”, i s’acurtarà el temps del procés de diagnòstic i atenció oftalmològica, així com s’optimitzaran els recursos sanitaris.

Este sistema proporciona una sèrie de dades que després són valorades per l’oftalmòleg i que servixen de guia per a millorar els temps de derivació dels pacients amb patologia oftalmològica, la qual cosa es traduirà a evitar visites innecessàries i acurtar els passos per a arribar a la consulta a la qual han d’anar dirigits en funció de la patologia que se sospite, amb la finalitat d’iniciar el tractament que es precise com més prompte millor.

Un total de 172 pacients han sigut explorats mitjançant este servici en el termini aproximat d’un mes amb excel·lents resultats. En un 43 % dels casos s’ha resolt la seua derivació a l’especialista amb esta exploració i han rebut directament l’alta o han sigut derivats per problemes de refracció a l’òptic (estos últims representen un 26 %). I un 57 % seran derivats a la consulta d’Oftalmologia, davant del 100 % de pacients que arribava abans.

Mazón ha indicat que esta nova tecnologia ens permetrà “seguir amb el nostre principal objectiu que és reduir les llistes d’espera a través de la qualitat, l’estalvi de temps al pacient i la tecnologia”. En esta línia ha assenyalat que “l’estratègia de la intel·ligència artificial a la Comunitat Valenciana ha començat per la sanitat” perquè “és la nostra prioritat número u”.

En este sentit ha recordat altres sistemes de detecció de malalties mitjançant intel·ligència artificial implantats en el nostre territori com el sistema de lectura de mamografies o el destinat a la detecció precoç de càncer de pròstata. Així, ha remarcat el compromís del Consell amb una “sanitat pública avançada” i “en l’avantguarda de la salut pública”.

DORIA representarà un gran avantatge per al sistema de salut valencià, tenint en compte el creixement exponencial de pacients amb problemes visuals que estem experimentant, a conseqüència de l’envelliment poblacional, que es veu agreujat pel caràcter crònic de moltes patologies, com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) o el glaucoma.

Esta tecnologia modificarà la nostra estructura actual de treball, ja que la intel·ligència artificial ens està permetent fer un cribratge eficient dels pacients i ja ens oferix una possibilitat de diferenciar entre patologia baixa, mitjana o alta, que ha de ser confirmada pels oftalmòlegs amb l’informe clínic corresponent.

Funcionament del servici DORIA

DORIA es compon de tres parts fonamentals, la consola de gestió; un equip auxiliar independent que servix per a mesurar la graduació, i l’equip en el qual es duguen a terme les proves oftalmològiques, que es van movent i adequant al pacient.

El circuit dels pacients amb possibles patologies oftalmològiques implica la presa d’agudesa visual, anamnesi i, finalment, una exploració completa de l’equip per IA amb mesuraments objectius.

El pacient només ha d’acostar la seua cara al robot i, recolzant-se en un suport, es presta a la realització d’una sèrie de proves a les quals el va guiant el mateix robot a través d’un assistent digital. Així, la ferramenta pren una sèrie de mesures que després, a través d’una computadora, arreplega en un document que és el que arriba als oftalmòlegs.

En concret, s’explora la còrnia, la tensió ocular, l’estat del cristal·lí per a la detecció de cataractes, el fons d’ulls i detecta patologies oftalmològiques com la retinopatia diabètica, la degeneració macular i glaucoma.

Centre de Salut La Torreta

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha anunciat que les obres del Centre de Salut La Torreta d’Alacant s’iniciaran entre el 8 i el 15 de gener, dos mesos abans del que es preveu. Així, ha destacat que s’ha treballat amb “agilitat” en “el nostre compromís de millorar l’atenció primària”.

Unes obres que comptaran amb un pressupost de 12,8 milions d’euros i que es preveu que s’executen en un termini de 20 mesos des de l’inici de les actuacions. L’edifici constarà de planta baixa i dos plantes en altura i inclourà la dotació de 56 places d’aparcament en superfície.

La planta baixa inclourà les àrees d’Urgències o Punt d’Atenció Continuada, així com de l’àrea d’Extraccions i Tractaments, l’àrea de Pediatria, Rehabilitació, i Odontopediatria.

En la primera planta se situaran les àrees de Medicina de Família, Administració, Maternitat, Salut Sexual i Reproductiva i l’àrea de Salut Mental. La segona planta comptarà amb les zones de Docència, Conductes Addictives i l’àrea de Cirurgia Menor.

D’acord amb el programa funcional, l’àrea d’influència d’este nou centre de salut serà d’uns 16.620 habitants, i s’estima que en un futur s’arribe a una xifra superior als 20.000.

Pujar