elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Boies intel·ligents per a millorar la seguretat a les platges

Boies intel·ligents per a millorar la seguretat a les platges
  • Inclou un sistema electrònic per a demanar auxili, comunicació amb el 112 i amb posicionament geogràfic de la persona en dificultats

  • Presentat aquest dijous en el CV+i Tourism Day de Benidorm

Un equip d’investigació de la Universitat d’Alicante ha desenvolupat una boia d’abalisament intel·ligent per a millorar la seguretat de banyistes i esportistes nàutics en les nostres costes que permetrà demanar auxili, comunicar-se amb el 112 i enviar el posicionament geogràfic de les persones que necessiten ajuda en la mar.

Aquest projecte ha sigut presentat aquest dijous en el CV+i Tourism Day de Benidorm, en la sessió de «Projectes que lideren el futur de la innovació en travel tech, IA, digitalització i turisme intel·ligent».

L’equip d’investigadors, format per César Vázquez i Lucía Limón, ha dissenyat aquest sistema d’abalisament, que disposa d’un sistema d’acoblament a la boia, que permet al banyista agarrar-se i, a més, inclou un sistema electrònic perquè la persona que necessita auxili alerte del perill, amb un botó de SOS, i es comunique amb els serveis d’emergència, al mateix temps que un sistema de posicionament geogràfic envia la seua ubicació exacta.

Es tracta d’una invenció amb components mecànics i electrònics, universal, ampliable i energèticament autònoma i que, amb la finalitat d’aprofitar qualsevol inversió prèvia ja realitzada, és possible instal·lar sobre qualsevol boia d’abalisament actual de platges, zones de bany i costes.

D’aquesta manera, segons han explicat els investigadors, aquest sistema «avança cap a tres objectius complementaris: d’una banda, la reducció d’accidents per ofegaments; l’aprofitament al 100% de tota la infraestructura actual d’abalisament i el posicionament de les nostres platges i costes com a destinació segura».

Addicionalment, gràcies a la modularitat del sistema és possible incorporar altres dispositius addicionals de sensorització que puguen estar destinats, per exemple, al monitoratge de les condicions de la mar i la qualitat de l’aigua en estudis científics marítims.

En aquests moments, la tecnologia es troba en fase de desenvolupament i protegida mitjançant sol·licitud de patent. Per això, el Servei de Transferència dels Resultats de la Investigació de la Universitat d'Alacant (OTRI) cerca empreses fabricadores de dispositius de seguretat marítima interessades en la seua explotació comercial mitjançant acords de llicència de la patent o per a continuar desenvolupant la tecnologia.

Pujar