elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA aposta per promoure l’interès de l’alumnat de secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura

La UA aposta per promoure l’interès de l’alumnat de secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura
  • Estudiants d’una dotzena de centres han gaudit avui d’activitats i trobades amb dones de referència com Susana Soler, Nuria Oliver, Noelia Cases i Ana Giménez en la jornada ‘Vull Ser Enginyera’

  • Per al 2050, més del 70% de les ocupacions estaran relacionades amb les ciències, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques

MÉS FOTOS
La UA aposta per promoure l’interès de l’alumnat de secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura - (foto 2)
La UA aposta per promoure l’interès de l’alumnat de secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura - (foto 3)
La UA aposta per promoure l’interès de l’alumnat de secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura - (foto 4)

 

Videojocs, nanomaterials, construccions de ponts, impressió 3D o experiments amb nitrogen líquid són només una mostra de les activitats que avui han tingut lloc en la jornada del programa Vull Ser Enginyera de la Universitat d’Alacant (UA). Celebrat al Paranimf, l’esdeveniment ha comptat amb la participació de 490 estudiants de 3r i 4t d’ESO dels instituts Jorge Juan (Alacant), Salesians (Alacant), Sant Vicent (Sant Vicent del Raspeig), María Blasco (Sant Vicent del Raspeig), La Foia d’Elx (Elx), Mediterrani (Torrevella), Navarro Santafé (Villena), Luis García Berlanga (Sant Joan d’Alacant), Rafal (Rafal), Vega Baixa (Callosa de Segura), Sant Pasqual (Dolores) i del Col·legi FEYDA (Alacant).

Després del recorregut per les activitats i les demostracions en estands, els joves han pogut compartir experiències, inquietuds, riures, premis i, fins i tot, balls amb Susana Soler, enginyera informàtica i directora del Centre de Competències Tecnològic d’Alacant del Banc Sabadell; amb Nuria Oliver, enginyera de telecomunicació i cofundadora i directora de la Fundació ELLIS Alacant, i amb Noelia Cases i Ana Giménez, arquitectes de Trena Studio.

“Vull Ser Enginyera” és un programa que pretén promoure l’interès de l’alumnat d’Educació Secundària per l’estudi d’enginyeries i arquitectura, en el marc de la promoció de les STEM (sigles en anglès de Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques). En aquest sentit, María Jesús Pastor Llorca, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, ha destacat durant l’acte d’inauguració que, per al 2050, «més del 70% de les ocupacions estaran relacionades amb les STEM. Per això, la incorporació de les xiquetes i les dones en aquestes àrees és necessària per a reduir la bretxa entre homes i dones i contribuir a la igualtat de gènere».

«Avui comencem, de nou, el programa “Vull ser Enginyera” en la UA per a promoure l’interès, sobretot en les xiques, per l’estudi d’enginyeries i arquitectura ja que el nombre de dones que les estudien és molt baix. No obstant això, són titulacions que estan en sectors claus del present i del futur», ha explicat la subdirectora de Coordinació i Planificació de l’Escola Politècnica Superior (EPS), Mireia Luisa Sempere.

Com detalla des de l’organització de l’esdeveniment Encarna Gimeno, coordinadora acadèmica de Comunicació i Igualtat de l’EPS , «dins de les STEM les àrees educatives en les quals el percentatge de dones s’ha mantingut preocupantment baix, per sota del 30%, són les titulacions relacionades amb les tecnologies de la informació, les comunicacions i d’enginyeria». A la UA, la presència de dones també és desigual. «Per exemple, en enginyeria i arquitectura, les dades de matriculació d’homes pugen a un 70% davant d’un 30% en el cas de dones», afig Paqui Gómez-Rico, responsable de “Vull Ser Enginyera 2023”.
Un exemple per a reflexionar és que avui dia les dones ocupen a penes el 22% dels llocs en intel·ligència artificial, assenyalen des de l’organització. Per tot això, l’objectiu principal de les activitats del programa “Vull Ser Enginyera” en la UA és promoure canvis en la percepció de les xiquetes sobre la ciència, l’enginyeria i l’arquitectura.
L’acte ha comptat, a més, amb la presència d’Eva Espinar, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social; Salvador Ivorra, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, i amb Rosario Ferrer, vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat. Per part de les institucions i empreses col·laboradores amb aquest programa, han assistit representants de Vectalia , FacePhi, Teralco Group i Aludium.

Campus EngineeringGirl

La segona fase del programa “Vull Ser Enginyera” tindrà lloc del 14 al 16 de juny amb quatre campus de temàtica diferent: Gigabytgirl, Construgirl, IQ Women Week i TechCampus. En els laboratoris de l’EPS de la Universitat d’Alacant al voltant d’un centenar de xiques podran participar en activitats i tallers pràctics vinculats amb diferents titulacions.

La iniciativa Vull Ser Enginyera, promoguda des de l’Escola Politècnica Superior (EPS), compta amb la col·laboració i el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA. Enguany s’han unit al projecte el Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral i el Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat a través del programa 5UCV, coordinat i finançat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, com també la Càtedra Vectalia Mobilitat, Vectalia, Aludium, Bras del Port, FacePhi, BBVA, Banc Sabadell i Teralco Group.

Pujar