elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA acull l’exposició ‘Programa Plenamar: set anys de projectes per a impulsar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura’

La UA acull l’exposició ‘Programa Plenamar: set anys de projectes per a impulsar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura’
  • Després d’una taula redona amb presentació de projectes d’investigació, la mostra s’inaugurarà demà en els exteriors de la Facultat de Ciències II, al costat de la pèrgola de buguenvíl·lies

MÉS FOTOS
La UA acull l’exposició ‘Programa Plenamar: set anys de projectes per a impulsar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura’ - (foto 2)

La Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic inaugurarà demà, dia 3 d’octubre a la Facultat de Ciències II de la Universitat d’Alacant (UA), l’exposició «Programa Plenamar: set anys de projectes per a impulsar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura», que arreplega els resultats dels projectes cofinançats pel Fons Europeu, Marítim i de Pesca en el període 2014-2020. La mostra podrà visitar-se fins al 15 de novembre en els exteriors de la Facultat de Ciències II, al costat de la pèrgola de buguenvíl·lies.

La jornada començarà a les 10.15 hores a la sala de Juntes de la Facultat de Ciències II, amb la benvinguda institucional a càrrec de Carlos Valle Pérez, vicedegà de Qualitat i coordinador acadèmic del grau en Ciències del Mar de la UA, Maribel Beltrán Rico, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació de la UA, i Javier Remiro, coordinador de l’àrea d’Economia Blava Sostenible de la Fundació Biodiversitat (MITECO).

Després de les intervencions, tindrà lloc una taula redona per a presentar quatre projectes seleccionats en la convocatòria 2023 del Programa Plenamar, la primera del nou període FEMPA (2021-2027), que seran executats en la Comunitat Valenciana. En aquesta convocatòria, la Universitat d’Alacant ha aconseguit finançament per a tres projectes.

Enfocat en la investigació ambiental en aqüicultura, el investigador del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA, Killian Toledo, parlarà sobre «Global change Resilience in Aquaculture – Tools for Long-term Sustainability (GLORiA-TOOLS)». Aquest projecte té com a objectiu crear i transferir eines i tecnologies destinades a millorar la resiliència i la sostenibilitat ambiental i socioeconòmica del cultiu de peixos en mar oberta davant del canvi global i l’impacte de les fuites en el consumidor final.

La també investigadora del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA, Victoria Fernández, se centrarà en el projecte «Cultiu i Aprofitament d’Invertebrats Marins en sistemes aqüícoles de Baix Impacte Ambiental (CAMBIA)», per a avançar en el desenvolupament de noves oportunitats de cultiu i diversificació de la producció aqüícola dins de sistemes aqüícoles de baix impacte ambiental (IMTA-RAS). Així, pretén contribuir a la diversificació aqüícola cap a espècies prometedores, de baix nivell tròfic i menor petjada ambiental.

Per part seua, Isabel Abel, tècnica del Centre d’Investigació Marina (CIMAR) de la UA, exposarà el projecte «Noves tecnologies i avanços en el coneixement d’elasmobranquis del llevant espanyol (e-Lasmobranc)». El seu objectiu principal és avançar en l’aplicació de noves tecnologies, com el machine learning, per a la millora del coneixement d’elasmobranquis com els taurons, les ratlles o els torpedes, presents en el Sud-est espanyol per a la seua incorporació en la normativa i en els plans de gestió i seguiment de les zones estudiades.

La presentació de projectes finalitzarà amb la participació de M. Ángeles García de Alcaraz, directora del projecte GePescArt-2 sobre devaluació de la pesca artesanal en la gestió d’aiguamolls costaners i ampliació del coneixement de l’anguila i els mugílids en el Sud-est ibèric, de l’Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE).

A les 11.30 hores, les persones participants en la taula redona duran a terme la visita guiada a l’exposició  «Programa Plenamar: set anys de projectes per a impulsar la sostenibilitat de la pesca i l’aqüicultura», col·locada al costat de la pèrgola de buguenvíl·lies de l’edifici de la fase II de la Facultat de Ciències.

Pujar