Els actius digitals i el dret privat, a debat en un congrés internacional que se celebra aquesta setmana a la Universitat d’Alacant
Una treintena de expertos participan los días 13, 14 y 15 de noviembre en este encuentro
L’Institut Internacional per a la Unificació del Dret Privat (UNIDROIT) va adoptar el maig de 2023 els principis d’Unidroit sobre actius digitals i dret privat, que tenen com a objectiu assolir una alta previsibilitat en les transaccions i forneixen una base comuna i una seguretat jurídica global en el tractament dels actius digitals. Amb la finalitat de reflexionar i informar sobre aquests nous principis, se celebrarà a Alacant, a la seu de la Universitat d’Alacant del carrer de Sant Ferran, el 13 i 14 de novembre, i a Madrid, a l’aula magna de la Facultat de Dret CEU-San Pablo, el dia 15, un congrés internacional en el qual participaran alguns dels millors experts mundials en aquest tema.
El IV Congrés Internacional: Principis d’Unidroit sobre Actius Digitals i Dret Privat ha sigut organitzat per la Universitat d’Alacant, el grup d’investigació d’excel·lència de la Generalitat Valenciana LegalCripto by BAES i la Universitat CEU San Pablo i comptarà amb la presencia de més d’una trentena d’experts internacionals en dret i economia digital. Entre els ponents hi ha Hideki Kanda, president del grup de treball d’Unidroit, i Neil Cohen, figura clau en l’elaboració de normes de l’ALI (American Law Institute) per a l’economia digital. També hi seran presents Edwin Smith i Steven Weise, líders de la reforma de l’UCC (Uniform Commercial Code) als Estats Units, juntament amb Ignacio Tirado, Secretari General d’UNIDROIT.
«En el mercat digital global, l’anàlisi jurídica dels actius digitals i la seua incidència en els sistemes financers i de pagaments són clau perquè ciutadans i empreses operen amb garanties», assenyala Carmen Pastor, investigadora principal de LegalCripto by BAES, directora de BAES i coodirectora del congrés. Pastor subratlla la importància que el desenvolupament d’aquests actius s’examine també en el context geopolític actual. «Les recents eleccions als EUA donen un nou impuls als actius digitals, ja que, si es materialitzen les propostes que va fer Trump els últims mesos, que inclouen regulacions favorables a la indústria, rebuig a les monedes digitals de Banc Central (CBDC), defensa de l’autocustòdia i desenvolupament de la mineria de Bitcoin, potser ens estem apuntant a una nova economia».
Pastor subratlla que «la humanitat s’enfronta a nous avanços tecnològics que permeten la interconnexió del món físic i el virtual i, a mesura que la tecnologia avance i els éssers humans passen cada vegada més temps connectats, les nostres relacions amb els actius digitals seran cada vegada més importants». Per aquesta raó, tal com assenyala l’experta, «és ineludible, tenint en compte la gran varietat existent en la definició d’actius digitals, establir principis sobre el seu tractament jurídic per a facilitar-ne la incorporació a les lleis i regulacions nacionals segons siga necessari».
Durant la celebració del congrés es presentarà l’obra col·lectiva del grup d’investigació LegalCripto, Governance and Control of Data and Digital Economy in the European Single Market: Legal Framework for New Digital Assets, Identities and Data Spaces, de l’editorial Springer Nature, Switzerland AG, 2024, per Pompeu Casanovas, coeditor de la sèrie de llibres «Law, Governance and Technology» de l’editorial Springer, a la qual pertany l’obra.
«Tenim més certeses en aquesta època de canvi i incertesa: només mitjançant la investigació, mitjançant la recerca de la veritat aplicant el mètode científic aconseguirem ser no sols més savis, sinó també més independents», assegura Carmen Pastor, que és també la directora del grup BAES. BAES és un laboratori de blockchain en l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat d’Alacant, format per un grup multidisciplinari d’investigadors, juristes, economistes i enginyers (informàtics i industrials) de diferents universitats, bufets d’advocats i empreses tecnològiques. El seu principal objectiu és desenvolupar tecnologia de blockchain en els camps de l’administració pública i l’empresa privada per a establir un estàndard europeu, que serà la clau per a consolidar el mercat únic europeu i enfortir la competitivitat de les empreses europees.
UNIDROIT
L’Institut Internacional per a la Unificació del Dret Privat, també conegut com a UNIDROIT, és una organització intergovernamental independent amb seu a Roma, Itàlia. El seu objectiu és estudiar les necessitats i mètodes per a modernitzar, harmonitzar i coordinar el dret internacional privat i el dret comercial, en particular entre els estats, així com formular els instruments de dret uniforme, principis i normes per a aconseguir aquests objectius.
Així mateix, té dins de les seues principals funcions la redacció i l’aprovació de normatives respecte de temes de dret privat aplicables als països membre d’UNIDROIT. Un dels principals assoliments, aplicables en la legislació nacional, són els principis generals sobre dret privat. Aquests principis inclouen els temes del dret mercantil, civil i comercial.