El futur Centre d'Interpretació Etnològica a Santa Llúcia d'Alcossebre inclòs en les ajudes europees de fons Feder
El projecte de construcció d'un Centre d'Interpretació Etnològica a l'ermita de Santa Llúcia presentat per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre estarà inclòs en el programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana, el que suposa rebre un ajut 50.692 euros. La futura actuació s'ha inclòs en la línia d'ajuts destinada a projectes locals per a la protecció, conservació o recuperació de béns del patrimoni cultural valencià. L'Alcalde Francisco Juan ha assenyalat que "és una excel·lent notícia poder comptar amb aquesta ajuda econòmica perquè, a més, suposa el reconeixement al fet que Santa Llúcia s'ha convertit en un referent pel que fa a posada en valor del patrimoni".
L'ermita de Santa Llúcia està reconeguda com a Bé d'Interès Cultural al que s'uneix l'interès i valor del jaciment arqueològic -inclòs en el projecte de la Diputació Provincial "Castelló Arqueològic- i la seua importància estratègica al llarg de la història, a causa de seva localització de domini de la costa mediterrània. El projecte planteja aprofitar tot el potencial de l'enclavament -paisatgístic, patrimonial i històric- per a convertir-lo en un centre de recepció de visitants que permetrà fomentar un nou atractiu turístic, fet que suposa aplicar les directrius del Pla Estratègic de Turisme.
El Centre d'Interpretació Etnològica planteja l'habilitació de l'edifici annex a l'ermita com a sala de recepció de visitants i d'exposició en el qual es disposarà mobiliari i elements, com panells informatius, que permetran descobrir la cultura i història local, així com l'abast de les restes trobades en el jaciment, etc. De manera complementària, l'actuació es completaria amb projecció d'infografies, aplicacions per a dispositius mòbils o de realitat augmentada o amb codis QR per guiar la visita. El projecte també planteja realitzar treballs de neteja i manteniment general a l'interior de l'Ermita, posant en valor un grafit del segle XVII cobert actualment amb pintura, millorar la seguretat i protecció de l'espai i millorar la il·luminació del conjunt, tant interior com exterior, donant especial importància a la visibilitat del conjunt patrimonial i millorant l'eficiència energètica i impacte ambiental de l'entorn.
L'Alcalde ha recordat que "Santa Llúcia és un espai on, des de l'Ajuntament no hem deixat de treballar: vam començar la seua rehabilitació el 1996 quan estava molt deteriorada, continuem millorant l'entorn i posant en valor el potencial històric amb les diferents campanyes arqueològiques i difonent tots els troballes que han suposat conèixer millor els primers pobladors d'aquesta terra i, des de fa uns mesos, comptem amb un nou atractiu més: el mirador panoràmic. A més, Santa Llúcia ha suposat la carta de presentació del nostre poble per a milions de persones, gràcies a la retransmissió de l'arribada de l'etapa de la Volta Ciclista a Espanya, l'any passat. Teniem clar que el proper pas havia de ser un punt permanent de difusió de tota aquesta riquesa, en forma de Centre d'Interpretació, i hem aprofitat aquesta convocatòria d'ajudes europees per al patrimoni local, que contribuiran a fer-ho possible".