Un estudi de la UPV proposa construir un mirador panoràmic a l'Ermita de Santa Llúcia
L'estudi encarregat per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre al Departament de Composició Arquitectònica de la Universitat Politècnica de València per a la recuperació del patrimoni local a l'entorn de l'Ermita de Santa Llúcia d'Alcossebre proposa, en un primer esborrany de conclusions, reordenar els volums de l'edifici i millorar l'espai públic per a un millor aprofitament per part dels visitants. Això s'aconseguiria a través de dues actuacions clau: d'una banda, l'enderroc de la caseta lateral i, d'altra, l'adequació d'aquest espai construint un mirador panoràmic en el qual s'aprofitaria l'orografia terreny per construir uns graons a manera d'amfiteatre. La caseta a enderrocar es va construir a la dècada dels anys 60 del segle XX i per tant no té cap valor històric i, a més, s'ha determinat que la construcció està afectada per aluminosi i que el seu estat recomana el seu enderroc. En qualsevol cas, s'ha remès a la Direcció General de Patrimoni aquest primer informe per tal que, des de la Conselleria, es donE el vistiplau a l'enderrocament i que tota l'actuació s'acompanyE d'un estudi arqueològic. En cas que afloren vestigis en aquest espai, podrien aprofitar-se i mostrar-se com un espai cultural més.
El professor Javier Poyatos ha explicat que "la caseta lateral pertorba l'arquitectura de l'ermita pel que, amb el seu enderrocament, estariem posant en valor l'edifici principal i, al mateix temps, obtindriem un nou mirador que serviria com a punt d'interès turístic ja que el paratge de Santa Llúcia és únic, en ser una talaia privilegiada des de la qual s'albira, tant la costa com l'interior de la província". La proposta de la UPV inclou també dotar de solucions pel que fa a les diferents cotes en aquest nou espai d'ús públic, construint diferents plataformes que articulen la topografia i un sistema d'escales que permeta arribar a la plaça superior. Segons es contempla en l'estudi "el projecte construït posarà èmfasi en ser un espai per estar, que siga el lloc de repòs i contemplació per als visitants que, a peu, amb bicicleta, o en altres mitjans, hagen pogut accedir al lloc. Tenint cura que es tracte d'una intervenció de disseny contemporani que no puga danyar, sinó millorar el conjunt general de l'ermita i el seu entorn ".
Aquestes primeres conclusions de l'estudi encarregat a la UPV s'han exposat avui per part dels professors Javier Poyatos i Jaime Sanahuja als grups municipals de l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre. El regidor d'Urbanisme, José Colom, ha assenyalat que "la primera fase d'aquesta actuació dependrà que des de la Direcció General de Patrimoni aproven l'enderroc i que s'elabore l'estudi arqueològic. A partir d'aquí, considerarem l'actuació ja que pensem que seria molt interessant per convertir l'ermita de Santa Llúcia a un espai públic més atractiu que actue com a focus d'arribada de visitants i en el qual s'assegure l'accessibilitat i gaudi".