Falomir: “Vull un govern de la Diputació objectiu que tracte a tots els pobles per igual”
L'alcalde de l'Alcora liderarà l'oposició en l'administració provincial com a portaveu del PSPV-PSOE
Samuel Falomir (36 anys) va revalidar la majoria absoluta per al PSPV-PSOE a l'Alcora, ampliant el nombre de regidors. Aquesta victòria li ha permés mantindre el diputat provincial, plaça que assumeix aquest dimecres en el ple d'investidura de la Diputació de Castelló, que obri una nova etapa amb un govern del Partit Popular.
Secretari general provincial dels socialistes, encara una legislatura amb molts projectes per a millorar l'Alcora però amb la intenció de liderar una oposició útil, al servei dels 135 municipis de la província de Castelló.
Alcalde de l'Alcora, secretari general del PSPV-PSOE a la província de Castelló i també portaveu del Grup Socialista en la Diputació de Castelló. Com pensa compaginar tots aquests càrrecs?
Dedicant molt temps. Al final el càrrec de portaveu va aparellat al de Secretari General. És diferent en el cas d'haver sigut president, que tampoc ho haguera sigut, sinó que continuaria Pepe Martí, que haguera complicat més la situació per a mi quant a horaris i a temps. Però en tindre càrrec orgànic en el partit, és la representació institucional de la tasca que durem a terme com a oposició com també haguera fet com a secretari general provincial.
Ho faré quadrant molt bé les agendes i les reunions. Ací a l'Alcora tinc la sort de tindre un gran equip i això em dona a mi més possibilitats de poder dedicar-li altres hores al càrrec de secretari general provincial i portaveu del PSOE en la Diputació.
Parla de “gran equip”. Quant a la vàlua de les persones i quantitat de regidors? Vosté va revalidar i va ampliar la majoria absoluta el passat 28 de maig. Suposa més llibertat i més marge per a poder exercir el seu càrrec de secretari general provincial?
Efectivament. Si no haguera tingut majoria absoluta tampoc seria el portaveu de la Diputació perquè no haguérem guanyat el diputat provincial. Una cosa porta l'altra. Però si que és cert que el fet de tindre ací al costat de mi 10 regidors més per a poder dedicar al dia a dia de l'ajuntament és fonamental perquè els dimarts al matí jo estiga en Diputació i a les vesprades dedicar-les al partit i les agrupacions locals.
Però quan fas alguna cosa que t'agrada, el temps que li dediques no és costós.
Tens por que els teus càrrecs a Castelló puguen repercutir negativament en l'Alcaldia?
Jo tinc clares les meues prioritats. Si soc portaveu en la Diputació i diputat provincial és perquè ací he tret molt bons resultats electorals, fruit del treball realitzat en el municipi. Per tant, no ho puc descurar. Perquè efectivament, si ho descure, és com un puzle que cau per si mateix.
Per això he de tindre clares les meues prioritats. I la meua prioritat continuarà sent el meu municipi perquè l'Alcora és el puzle que si cau aqueixa peça cau tota la resta. Per exemple cau el diputat provincial o cau la possibilitat de ser portaveu en la Diputació en l'oposició.
Per tant és una cosa que he de tindre en compte. No obstant això des de fa més d'un any soc secretari general provincial i ha fet que haja de recórrer molts municipis però com ja he dit, més que restar-li temps a l'Alcora, li lleve al meu temps personal. I crec que la ciutadania així ho ha vist.
Quan vaig començar a ser secretari general provincial, molts deien que desapareixeria de l'Alcora i la realitat no ha sigut així. Quan s'està en el govern, el dia a dia és l'important.
Aquest dimecres, Marta Barrachina comença una nova etapa en la Diputació de Castelló, creu que ha fallat alguna cosa en l'acord entre PSOE i Compromís perquè el govern de coalició només haja durat quatre anys?
Jo soc dels quals pensa que la Diputació ha fet una gran gestió, però és veritat que tots sabem com es tria la Diputació, de manera indirecta. Cadascun elegim al nostre alcalde o alcaldessa, i jo tinc molts dubtes que, independentment de la gestió que faça la Diputació llevat que es facen barbaritats, puga influir en el que un ciutadà vote al seu poble.
Per al meu Pepe Martí ho ha fet molt bé, però el PSOE ha anat a unes eleccions en un context molt complicat i ha sigut un dels motius fonamentals perquè hàgem perdut moltes alcaldies.
El vot de càstig a Pedro Sánchez ha arrossegat a la Diputació?
Així és. Perdre a nivell municipal tants regidors i tants vots és el que ens ha fet perdre la Diputació de Castelló.
Com es planteja liderar l'oposició en la Diputació?
Em plantege una oposició constructiva. Al final tots els que som ací som alcaldes o regidors, i tots hem de buscar que la Diputació siga el més útil possible als 135 municipis. Per tant em plantege una oposició que siga útil i poder contribuir en mesures i en tot el que des de la Diputació puguem fer per a millorar els nostres municipis, independentment del color polític.
Tinc clar que hem de remar perquè aqueixa institució siga útil de cara a tots els municipis.
Com a portaveu del PSPV-PSOE i alcalde de l'Alcora, què li exigiràs a Marta Barrachina per al municipi i la resta de la província de Castelló?
Jo només demane, i seré molt exigent, que es tracte a tots per igual. Crec que ha de ser la base. Durant uns anys hem vist que això no va anar així, que no a tots els municipis se'ls tractava igual. Espere que Marta Barrachina comence un nou temps en la Diputació i no es torne al passat. Que es mantinga la cordialitat que hi ha hagut aquests quatre anys, el repartiment d'ajudes. No dic que si a algun municipis se'l pot ajudar de manera excepcional no es faça, però tinc clar que als quals més se'ls ha d'ajudar són als municipis xicotets que són els que tenen menys recursos. Però vull que se siga objectiu i es tracte a tots els pobles per igual.
Si aqueixa és la línia de treball, estic molt segur que seran més els acords que els desacords.
Quina opinió li mereix el pacte autonòmic entre PP i Vox?
És una mala notícia. És veritat que la gent sabia que anava a passar, però el que sí m'ha sorprés és la rapidesa d'agafar aqueixes tesis com una cosa vàlida perquè com més prompte millor arribar a un acord.
És clar que molts són pactes d'investidura i que després moltes coses han de passar per les Corts i espere que el PP en un moment donat tinga coneixement, i que si han de votar diferent del seu soci de govern, com ho hem fet nosaltres en algunes ocasions, que no siguen capaces de involucionar en temes tan importants com la violència de gènere.
Parlem de l'Alcora. Quins projectes exigirà al govern de la Generalitat Valenciana?
De la Generalitat Valenciana ara mateix tenim dos projectes del Pla Edificant per a l'ampliació i remodelació de l'IES Ximén d’Urrea, ja s'han obert els sobres, s'han presentat cinc empreses i en poc més d'un mes farem la proposta d'adjudicació. I licitarem el CEIP Francisco Granel Mascarós.
Esperem que el Pla Edificant continue en total normalitat.
Teníem pendent signar un conveni de 300.000 euros amb la Generalitat Valenciana perquè l'ajuntament puga revertir la construcció del carril bici i esperem que es puga signar per a eliminar-lo com volia la ciutadania perquè els vials s'han quedat molt estrets per a executar-lo com s'havia fet.
A nivell municipal, quins són els principals compromisos que té com a alcalde?
La construcció de la Casa de la Cultura, l'inici de la construcció de la residència de la tercera edat que també hem de parlar amb la Generalitat, desviar la carretera de circumval·lació que ja actualment passa al costat d'habitatges amb el trànsit de vehicles pesats i volem que l'Alcora puga continuar creixent sense cap mena de molèstia. També la remodelació de la Pista Jardí i impulsar habitatges protegits, que també parlarem amb la Generalitat.
El Govern ha aprovat fa pocs dies el canvi que permet sol·licitar les ajudes al taulell. Arriben tard?
Ha passat molt de temps. És veritat que les coses no es poden fer més ràpid del que voldríem però vull pensar que no ha estat en un calaix adormit, sinó que s'han fet els passos necessaris per a poder arribar a aqueixa aprovació. Però hi havia un compromís que arribarien abans o després, i esperem que arriben al més prompte possible.
Com a alcalde d'un dels municipis ceràmics per excel·lència, estarà vosté en contacte amb els empresaris. En quina situació es troben actualment? Què li transmeten?
Ara mateix estan sobrevivint. Algunes amb perspectiva de poder continuar treballant independentment de les ajudes, perquè els preus ara mateix s'han estabilitzat bastant. Però altres estan en situacions molt complicades i ja veurem què passarà, encara que tinguen les ajudes.
Per a algunes no sols és que no els hagen arribat les ajudes, sinó que aquesta situació els haja fet perdre molts clients. Pel que encara que arriben les ajudes si no tornes a tindre una cartera de clients per a poder continuar fabricant és complicat.
Estem en un moment d'incertesa, s'estan posant sobre la taula projectes perquè el dia de demà no torne a passar, buscant altres fonts d'energia com l'hidrogen i des de l'Ajuntament treballarem perquè com més prompte millor arribe als nostres polígons i les empreses que estiguen en una situació més delicada puguen eixir com més prompte millor d'aquesta situació.
De cara al 23J, quines previsions electorals té el PSOE?
Nosaltres desitjaríem com a mínim mantindre el que tenim. Sabem que després dels resultats de les eleccions municipals no és una situació fàcil, però treballarem al màxim per a demostrar i ser capaces d'explicar que amb els errors comesos per aquest govern, que malgrat les dificultats que ha tingut, s'ha avançat en moltes coses en aquest país com el Salari Mínim Interprofessional de més de mil euros, revaloritzant les pensions sobre la base de l'IPC, o la llei de l'eutanàsia i l'habitatge, que són molt importants.
Però això la gent ho ha de veure com a alt important i necessari. Aquesta és la nostra labor des del partit i si som capaços que vegen, més enllà de missatges lliures de llibres de contingut com ‘Que et vote Txapote’ o el ‘CorruPSOE’ amb el qual ens han omplit la província, quanta gent s'ha pogut beneficiar del SMI o quants pensionistes s'estan beneficiant d'aqueixa revaloració?
La gent ha de valorar el que ha fet aquest govern per a la majoria es trasllade de cara a les urnes.
Ximo Puig serà senador territorial i president del grup parlamentari en Les Corts, i la seua parella sentimental, la consellera Gabriela Bravo, és l'única representant del PSOE -sense estar afiliada- en la Mesa de Les Corts. Com valora que una representant que no és del PSOE estiga en la Mesa de Les Corts i si Puig pretén tutelar la transició que es planteja en el PSPV-PSOE?
La membre de la Mesa no és afiliada però porta huit anys treballant conjuntament treballant en el govern del Botànic i col·laborant amb el PSOE. Tant de bo tinguérem més gent així que no estiguera afiliada a un partit. Sempre dic que preferisc persones compromeses que gent que per estar en un partit m'exigisquen alguna cosa per pagar una quota anual.
En el cas de la consellera ha demostrat la seua capacitat de treball per a millorar la societat valenciana.
Que Puig siga senador territorial és positiu perquè el Senat és una cambra de representació territorial i que el que ha sigut nostre president durant els últims huit anys tinga veu a Madrid és important portar allí els problemes dels valencians.
Sobre el tutela'm, el PSOE es caracteritza per la democràcia interna consolidada en processos de primàries i quan arribe el moment Ximo decidirà si contínua liderant el partit o si hi ha altres companys. Al final serà la militància qui tindrà la veu.
No hi ha ningú de Castelló disposat a succeir a Puig al capdavant del PSPV?
No crec. A mi ningú m'ho ha fet arribar.