elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra de l'Alcora implanta el seu projecte innovador “Músiques per a la Vida” a l'Hospital La Magdalena

La Càtedra de l'Alcora implanta el seu projecte innovador “Músiques per a la Vida” a l'Hospital La Magdalena
  • La iniciativa combina cant, expressió rítmica, corporal i instrumental per a millorar el benestar físic i emocional dels pacients i els seus familiars

  • L'Ajuntament de l’Alcora ja havia mostrat el seu compromís amb aquest projecte. La seua extensió a l'àmbit hospitalari és un pas important que mai abans s'havia fet

MÉS FOTOS
La Càtedra de l'Alcora implanta el seu projecte innovador “Músiques per a la Vida” a l'Hospital La Magdalena - (foto 2)

 

De l'Alcora a l'Hospital La Magdalena. Aquesta setmana ha començat la implementació del projecte “Músiques per a la Vida” al centre hospitalari castellonenc. Es tracta d'una iniciativa innovadora desenvolupada per la Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida -fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament i l'UJI- que busca promoure el benestar integral dels pacients a través de la música.

El projecte combina cant, expressió rítmica i corporal, i l'ús d'instruments per a fomentar la recuperació física i emocional dels pacients i els seus familiars.

La regidora de Polítiques Inclusives i Igualtat de l'Ajuntament de l'Alcora, Tica Pons, i la directora de la Càtedra, Ana Vernia, no van voler perdre's la posada en marxa de la iniciativa a l'hospital. Ambdues van viure l'experiència de manera molt emotiva, destacant com va ser de commovedor veure com la música transformava l'ambient, omplint d'esperança i alegria als pacients i els seus familiars. Ambdues van expressar el seu orgull de formar part d'un projecte d'investigació tan important, capaç de millorar significativament -com s’ha demostrat- la qualitat de vida de les persones, oferint moments d'alleujament i connexió emocional en un entorn moltes vegades marcat per l'adversitat.

Cal recordar que Vernia i Javier Fernández-Cuervo, metge de l'Hospital La Magdalena, van ultimar a mitat d'aquest mes els detalls de la implementació del projecte.

Un projecte pioner en hospitals

Es tracta de tota una fita. I és que, per primera vegada, un projecte d’aquestes característiques es du a terme en un entorn hospitalari, oferint sessions setmanals a pacients de La Magdalena. Les activitats estan obertes també als seus familiars i a personal sanitari, generant un ambient més pròxim i positiu.

A més, els pacients que hagen rebut l'alta podran continuar participant en les sessions, la qual cosa assegura la continuïtat dels beneficis emocionals i físics que ofereix aquesta experiència.

La música, en aquest context, es convertix en una ferramenta terapèutica que, a més de millorar l'ànim, facilita l'expressió emocional i fomenta la socialització. A través del cant, l'expressió corporal i l'ús d'instruments, “Músiques per a la Vida” adopta un enfocament holístic que busca l'harmonia entre cos, ment i emocions, promovent una recuperació més completa.

A diferència d'altres projectes com MUSES, també impulsat per la Càtedra en aquest hospital, “Músiques per a la Vida” tindrà una major duració i no comptarà amb cap formació musical externa.

Un equip multidisciplinari

L'equip d'investigació inclou a Ana Mª Sánchez i Inmaculada Alcalá, de la Universitat Jaume I, Héctor Nebot, de l'Hospital La Magdalena i Helena Mondragón, neuropsicòloga. Gràcies a la Càtedra i a l'UJI, el projecte compta amb un equip de suport especialitzat.

Al mateix temps, cal recordar que la Càtedra compta amb la col·laboració d'institucions i empreses com el Grup Torrecid, la Caixa Rural l'Alcora i l'empresa Emigrés.

Compromís ferm amb la investigació i la qualitat de vida

L'Ajuntament de l'Alcora ja havia mostrat el seu compromís amb aquest projecte en secundar-lo i promoure'l al municipi. Després de l'èxit obtingut, la seua extensió a l'àmbit hospitalari és un pas clau. Aquesta col·laboració representa una innovació en el camp de la salut, integrant la cultura i la música com a part fonamental en els processos de curació i millora de la qualitat de vida.

La iniciativa és un clar exemple de com la col·laboració entre institucions pot generar un impacte positiu i canviar la vida de moltes persones, obrint noves possibilitats en l'àmbit de la salut emocional i física.

Pujar