elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament d'Alcoi ajuda a 100 persones amb malaltia mental a través del programa SASEM

  • El SASEM és el Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu.

En aquesta setmana en la qual se celebren diferents iniciatives per a commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, és important donar rellevància al treball que es duu a terme a l'Ajuntament d'Alcoi a través del SASEM, el Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu.

El programa SASEM es va iniciar al juliol de l'any 2021 amb un total de 23 persones donades d'alta en el programa, al llarg de l'any. Aquest servei és primordial davant la necessitat d'haver detectat en persones entre 18 i 65 anys de tots dos sexes, problemes greus de salut mental, que són ateses o derivades des de la Unitat de Salut Mental de referència, una sèrie de necessitats que s'han fet més evidents amb la pandèmia, com ara la falta de suport familiar que garantisca la seua autonomia, la manca d'algunes capacitats i habilitats per a viure de manera autònoma en el domicili, la dificultat de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, la necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d'un ingrés hospitalari, les dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia i a la deterioració cognitiva, requerint orientació, acompanyament i suport, així com el reconeixement d'un grau de Discapacitat o grau de dependència.

Després d'este inici, el nombre de persones ateses l'any 2022 van ser 80 persones, de les quals 12 van ser baixa. De les 68 persones en actiu en finalitzar l'any 2022, 37 són homes i 31 són dones. L'any 2023 (fins a la data) s'han donat d'alta en el programa 32 persones. Sumant a les 68 persones dels anys anteriors, en total s'han atés 100 persones. Actualment estan actives en el programa 78 persones.

Cal tindre en compte que els nivells d'intervenció van dirigits tant a la persona usuària com al nucli familiar i l'entorn comunitari.

Amb relació als diagnòstics de la població atesa són: Esquizofrènia i altres Trastorns psicòtics, Trastorns d'idees delirants, Trastorn Esquizoafectiu, Trastorn bipolar, Depressió major recurrent, Trastorn Esquizotípic de la personalitat, Trastorn límit de personalitat, altres trastorns de personalitat i Trastorn obsessivocompulsiu. Partint de les dades recollides en la memòria del 2022, en relació al diagnòstic amb major representació és l'Esquizofrènia i altres trastorns Psicòtics amb un 32,44%, sent els menys representatius el Trastorn obsessivocompulsiu i Trastorn esquizotípic de la personalitat amb un 3,8%. Quant a la patologia dual el 82,5% de les persones que hem atés consumeixen algun tipus de substància tòxica.

En el SASEM es duen a terme diferents programes com el d'acolliment, autocura i ABVD, suport comunitari, inserció social, intervenció social, suport a la integració social i un programa específic dirigit a l'entorn comunitari.

Pel que respecta al programa d'acolliment: s'informa sobre les condicions del Programa, se signa el compromís d'acceptació i es recopilaran aquells documents o informes que no constaren encara en l'expedient.

En el cas del programa d'autocures i ABVD (activitats bàsiques de la vida diària), treballen l'entrenament d'habilitats d'autonomia i autocures de la vida diària com la higiene i neteja personal, la cura en vestir, alimentació, maneig de diners, cura de l'entorn (llit, habitació, espais), hàbits del somni, consum de tabac i café, cuidats de la salut, entre altres.

Este programa al seu torn té quatre subapartats:

  • Rehabilitació cognitiva: atenció, percepció social, memòria, solució de problemes, pensament abstracte i discriminació positiva. Taller d'estimulació cognitiva: activitats i exercicis de memòria, lectura, càlcul mental, exercicis d'atenció visual i auditiva, teatre, pintura, música, etc.
    Educació física i psicomotricitat: recuperació de les habilitats motores bàsiques i tallers de relaxació. A través d'exercicis/tallers de psicomotricitat, exercici físic supervisat, promoció de la pràctica de l'esport, suport en l'organització de rutes i excursions, etc.
    Habilitats socials: inclou habilitats individuals de comunicació i relació, així com l'ús de recursos personals i socials. Gràcies a l'entrenament en Habilitats de Comunicació i Assertivitat.
    Afrontament de l'usuari: tallers de Psicoeducació de la persona usuària; maneig d'Estrés i Autocontrol.

El programa de suport comunitari treballa en tres programes, d'una banda, el d'activitats culturals i d'oci, que se centra en l'augment de la cultura general i intel·lectual. Recuperació o adquisició d'hàbits d'oci actiu. Visites i rutes senderistes per l'entorn d'Alcoi i voltants. En segon lloc, l'orientació sociocultural, que tracta de guiar en els esdeveniments culturals d'actualitat. Per a aconseguir-ho duen a terme les següents accions: Creació de grups per a l'organització i assistència a activitats de manera conjunta. Visites a museus, teatres, llocs d'interés turístics i esdeveniments com: Museu de la festa, museu de bombers, casal de Nadal, Tirisiti, Museu Arqueològic o visita als diferents betlems per Nadal.

Finalment, el tercer punt d'aquest programa és el de la Intervenció en el mitjà comunitari, que tracta d'afavorir el manteniment en l'entorn comunitari de les persones amb malalties mentals cròniques. Treballen en grups d'autoajuda i de suport: es tracta d'activitats de suport i suport, socials, culturals, esportives, d'oci i ocupacionals.

Quan parlem del programa d'inserció social, ens centrem en l'aprenentatge d'habilitats socials en l'ambient laboral, per al maneig de situacions estressants, orientació vocacional (interessos laborals), formació laboral (LABORA, ONCE, IMSERSO), elaborar currículum, tràmits burocràtics, entre altres.

En el cas del programa d'intervenció familiar es treballa tant de manera individualitzada amb els familiars: assessorant i facilitant el seu accés als recursos i ajudes econòmiques que necessiten, per a fer front als seus problemes. Com en el programa de psicoeducació de famílies: informar i educar sobre la problemàtica psiquiàtrica, així com entrenar i ensenyar estratègies que milloren la capacitat de comunicació i el clima emocional.

Els programes de suport a la integració social se centren a incrementar la xarxa de suport, establir els hàbits de comportament normalitzats en la comunitat mitjançant la utilització de recursos comunitaris normalitzats (estudi, oci, esport, cursos d'oci, activitats culturals, activitats d'oci estructurades, manteniment de xarxes socials).

Finalment, el programa dirigit a l'entorn comunitari treballa, d'una banda, en la sensibilització a la població a través d'activitats per a la celebració del dia mundial de la salut mental i la coordinació amb recursos comunitaris de suport social i de suport a la inserció.

Per a acabar cal ressaltar l'alt grau de satisfacció de les persones usuàries del SASEM. Des del servei s'ha incorporat una enquesta perquè puguen valorar l'atenció del servei, les activitats i els possibles aspectes a millorar. En totes les preguntes la resposta més votada ha sigut “Molt satisfet” amb un 68,26%. Li continua satisfet amb un 23,81%, molt insatisfet amb un 6,35% i insatisfet amb un 1,58%.

“Este programa facilita i millora la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental, afavorint el procés d'integració comunitària. La Salut Mental ha de ser prioritària per a totes les administracions, per al Govern Local és primordial. És necessari que continue havent-hi i no es retallen les inversions en un sistema públic de salut accessible i de qualitat que promoga i garantisca el benestar psicològic de la ciutadania”, ha destacat la regidora de Polítiques Inclusives, Aroa Mira.

 

Pujar