Ferran Suay va inaugurar els «Tallers de la Llengua» amb la conferència «I si parlem (més) en valencià?»
El dimarts 3 de setembre va tindre lloc la conferència «I si parlem (més) en valencià?», que va estar a càrrec de Ferran Suay, professor de Psicobiologia de la Universitat de València, creador de «Tallers per la Llengua» i que des de fa 20 anys es dedica a transmetre els seus coneixements de psicologia i biologia lingüística i comportament.
L’acte va estar presidit pel vicealcalde Àlex Cerradelo, el qual va destacar «la importància que té per als alcoians que es mantinga la llengua», i va comptar amb la presència de regidor de Normalització Lingüística; Raül Llopis i el d’Educació; Alberto Belda.
La presentació del ponent i dels cursos inclosos en la campanya global per l’ús efectiu del valencià, va estar a càrrec dels dos tècnics del Gabinet de Valencià, Ximo Victoriano i Dolors Sanchis.
D’una manera sistemàtica, amb exemples de la nostra vida quotidiana i amb els quals tots els assistents van poder sentir-se identificats, indicant que va ser una xerrada clara i molt amena. Ferran Suay va anar analitzant els nostres comportaments i actituds com a valencianoparlants –comunes a totes les llengües en situació de minoració, d’altra banda– «que reforcen i poden portar el valencià a l’autoaniquilació».
El nucli de la conferència i de les solucions que el psicobiòleg Ferran Suay va aportar es basen en el concepte d’assertivitat lingüística; és a dir: «La capacitat d’expressar-se en la llengua pròpia de manera lliure, amb seguretat i comoditat, sense negar els drets dels altres i sense comportaments agressius o manipuladors, ja siguen conscients o inconscients».
L’assertivitat lingüística és una qualitat humana i una capacitat que «les persones tenim per a comunicar-nos i que fa que puguem evitar còmodament i fàcilment la tendència (per a molts ja hàbit i automatisme) de canviar al castellà en situacions en què no és necessari en absolut, una actitud que ens danya greument com a individus i com a comunitat amb una identitat i unes característiques pròpies».
El professor Suay va desentranyar també les creences que hi ha al darrere d’aquest comportament d’ocultació i els mecanismes cognitius que fan viables, tant aquestes actituds com la possibilitat de canviar-les.
A la conferència hi van assistir les mestres d’Infantil que, a partir de la setmana que ve, seguiran els cursos organitzats pel Gabinet de Normalització Lingüística i que tenen l’objectiu d’ajudar-los a trobar noves estratègies i dinàmiques per a fer que l’ús del valencià dels xiquets i xiquetes entre ells es mantinga a l’escola. Malgrat l’abundant pluja que va caure, també hi va assistir públic interessat i representants d’algunes organitzacions ciutadanes.