elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi planta 170 oms resistents a la grafiosi

Alcoi planta 170 oms resistents a la grafiosi
  • Des de 2018 ha plantat un total de 870 oms resistents a aquesta malaltia, la major part a la zona de Racó de Sant Bonaventura

L’ajuntament d’Alcoi ha plantat al llarg de 2022 i 2023 170 oms dins del Proyecto LIFE+ “Olmos vivos” que es porta a terme a través del Ministeri de Transició Ecològica i repte demogràfic. Aquests obres s’han plantat des de la zona del Racó de Sant Bonaventura fins l’entrada a Alcoi i se sumen als 300 que es van plantar l’any 2018 i els 400 de 2019, tots ells resistents a la grafiosi.

El Ministeri ha donat en els darrers anys a l'Ajuntament d’Alcoi un total de 870 oms resistents a la grafiosi. Una donació amb la qual es vol iniciar la recuperació de l'espècie en la zona de ribera del Racó de Sant Bonaventura – Font del Quinzet.

Aquests oms procedeixen del Programa Nacional de conservació i millora dels recursos genètics dels oms ibèrics, que va iniciar en 1986 el Ministeri, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid, com a resposta a la mortalitat generalitzada de les olmedes espanyoles.

Un dels objectius d'aquest programa és la conservació de recursos genètics, amb la preservació del major nombre de genotips possibles, recol·lectat oms supervivents o que havien escapat a la grafiosi per a generar col·leccions. Així, estan representats uns 500 genotips d'om comú, que procedeixen de tota la geografia peninsular i de les illes Balears. Com a resultat es compta actualment amb 7 clons ibèrics les rèpliques dels quals poden ser destinades a la recuperació de les olmedes naturals i per al seu ús ornamental.

Després de més 30 anys d'activitat continuada, el Programa Espanyol se situa com a pioner en la conservació i millora dels oms a nivell internacional, aconseguint com el resultat de major rellevància del programa és l'obtenció de 7 clons ibèrics de l'espècie Ulmus minor resistents a la grafiosi. Els resultats obtinguts han permés establir les bases necessàries de coneixement per a l'èxit d'un programa de conservació i millora genètica. Es tracta de la primera vegada a Europa que s'obtenen exemplars autòctons de Ulmus minor resistents a la grafiosi.

Tots els oms que es plantes a Espanya dins d’aquest programa són clons d’aquests, per tant ja no patiran la grafiosi.

“OLMOS VIVOS”

L'om comú (Ulmus minor) era una de les espècies més utilitzades en passejos, parcs i places per a alleujar els rigors de l'estiu, alhora que complia una important funció ecològica en hortes i riberes del nostre país. Fins a l'arribada de la grafiosi agressiva en la dècada de 1980, que va acabar amb la gran majoria de les olmedes a Europa i Amèrica del Nord.

En els últims anys s'han iniciat les plantacions amb aquests exemplars en nombrosos llocs de tota Espanya, entre les quals destaca aquesta important actuació a la nostra ciutat.

LA GRAFIOSI

La grafiosi ha constituït una malaltia de gran virulència i rapidesa d'expansió, transmesa amb gran efectivitat per uns xicotets escarabats del gènere Scolytus, i molt difícil de controlar per mètodes químics o biològics. La selecció i millora de genotips resistents constitueix l'alternativa més viable per a la recuperació dels oms, malgrat ser un procés molt lent, i als escassíssims oms autòctons resistents que es troben (un 0,02% dels quals s'avaluen).

Pujar