Alcoi avança en el compromís contra la violència a la infància
Proposarà una declaració institucional per al pròxim Ple amb 8 punts per a avançar en la prevenció de la violència en la infància
Alcoi és un dels 10 municipis d'Espanya triats per a participar en un programa de prevenció comunitària en infància i adolescència
La passada setmana va tindre lloc a Toledo Congrés de Ciutats Amigues de la Infància. Aquest Congrés va girar entorn de la prevenció de la violència contra la infància.
El congrés va comptar amb ponents de referència en la matèria, i hi ha que destacar la presència de l'Educadora Social dels Serveis Socials de l'Ajuntament d'Alcoi; Charo Sánchez en la Taula redona: reptes de la implementació d'un model de prevenció de la violència.
Cal recordar que Alcoi és un dels 10 municipis d'Espanya triats per a participar en un programa de prevenció comunitària en infància i adolescència. Es tracta d'una iniciativa d'UNICEF, i l'objectiu principal d'aquesta actuació és enfortir les entitats locals en la intervenció de les situacions de risc de xiquets, xiquetes i adolescents. Per a això, es treballa en tres aspectes clau, millorar el sistema de detecció de risc primerenc; dissenyar un model d'intervenció davant situacions de risc de protecció per a xiquets, xiquetes i adolescents; i la gestió i difusió del coneixement generat. Aquest programa ja ha finalitzat i amb les conclusions s’ha fet el model local de prevenció de la violència contra la infància que UNICEF Espanya, impulsat juntament amb 10 municipis, entre els quals es troba Alcoi.
Sobre la base d'aquest model UNICEF ha generat una proposta d'adhesió a una declaració sobre prevenció de la violència a la infància en l'àmbit local, a la qual el Govern Local ha manifestat el seu suport i portarà al pròxim ple amb de declaració institucional perquè siga aprovat per unanimitat per tota la corporació en el marc del Dia Mundial de la Infància, que és el 20 de novembre. Cal recordar que en el Ple passat tan sols es van tractar els temes purament de gestió en senyal de dol per les víctimes de la DANA, per això la Declaració passa al següent Ple.
La declaració Institucional presenta 8 punts d’acord:
Per al ple desenvolupament de la infància, es requereix, entre altres, la realització de l'Article 19 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Per tant ens comprometem a prendre totes les mesures legislatives, administratives, socials i educatives apropiades per a protegir la infància contra tota forma de perjuí o abús físic o mental, descuit o tracte negligent, maltractaments o explotació, inclòs l'abús sexual, mentre el xiquet es trobe sota la custòdia dels pares, d'un representant legal o de qualsevol altra persona que el tinga a càrrec seu.
Avançarem en la implementació a nivell local de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència.
Com a administració més pròxima a la infància i adolescència, ens comprometem a sensibilitzar, formar, establir espais comunitaris, involucrar a xiquets, xiquetes i adolescents, famílies i cuidadors i ciutadania en general en la prevenció de la violència.
Durem a terme activitats, esportives, culturals, educatives, d'oci i temps lliure, dirigides a la infància, assegurant comptaran amb les polítiques de salvaguarda adequades.
Assegurarem que els professionals de serveis socials, infància, esports, educació, salut, cossos i forces de seguretat locals, cultura, etc., realitzen accions amb la infància, en les quals poden detectar possibles casos de risc de violència i disposen de la formació i ferramentes adequades per a abordar aquests possibles casos.
Assegurarem que els xiquets, xiquetes i adolescents, com a agents de ple dret, en funció de la seua edat i desenrotllament, reben informació i formació per a autoprotegir-se i protegir els seus parells davant possibles casos de violència i se'ls té en compte a l'hora d'aportar propostes vinculades amb la prevenció a la violència.
Proveirem a les famílies, pares, mares i cuidadors, ferramentes i suport en diferents etapes de la criança, per a l'exercici de les seues funcions parentals.
Realitzarem campanyes dirigides a la nostra població local que contribuïsquen a superar-la, en alguns casos, visió social permissiva davant uns certs tipus de violències contra la infància.
Assegurar la consecució dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents és una qüestió col·lectiva i d'obligat compliment, els desafiaments als quals s'enfronten requereixen respostes coordinades i escalades, en l'àmbit global, nacional, regional i local. Respostes que compten sempre amb la seua participació. Per això en un Estat com el nostre, que va ratificar la Convenció sobre els Drets de l’Infant el 1990, és fonamental el compromís i la inversió que fan totes les administracions públiques, en el nostre cas els governs locals.
«Des de la corporació local ens comprometem amb la promoció d'una major i més eficient inversió en la infància, garantint que s'assignen els recursos necessaris per a avançar en la protecció de la infància contra tota mena de violència, i adoptar models de treball per a la prevenció de la violència contra la infància en l'àmbit local, proposats per entitats com a UNICEF Espanya», ha destacat la regidora d’Infància i Adolescència, Aroa Mira.