Així és el pla de contingència del coronavirus sobre el qual treballa el Govern
L'objectiu és poder donar una resposta ràpida i eficaç a una possible nova ona de coronavirus
Donar una resposta ràpida i eficaç davant la possible arribada d'una nova ona de coronavirus. Aqueixa és la clau sobre la qual es troba treballant el Ministeri de Sanitat conjuntament amb les CCAA, a qui ha presentat Pla resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19".
Un document en el qual s'articulen mesures per a fer front al COVID-19 en l'escenari actual i en els quals puguen produir-se en un futur. L'objectiu del mateix és doble: reduir l'impacte de la pandèmia mitjançant l'enfortiment d'intervencions ràpides, oportunes i eficaces i, al mateix temps, preparar les capacitats d'Espanya enfront d'un increment de la transmissió que, arribat el cas, puga derivar en una segona ona de transmissió.
El Pla estableix que les actuacions de preparació i resposta han d'adoptar-se de forma “consensuada i coordinada” pels diferents agents implicats en l'avaluació i gestió del risc. A més, apunta que en cas que es considere necessari adoptar actuacions coordinades en salut pública que afecten diverses comunitats, l'òrgan competent serà el Ministeri de Sanitat.
Es posa l'accent principalment que totes les decisions seran preses prèvia comunicació amb les CCAA afectades excepte “en situacions d'urgent necessitat i en aquest cas es prendran les mesures que siguen estrictament necessàries”.
A continuació, resumim els principals punts en els quals incideix el pla del Govern per a fer front a la segona onada de coronavirus
Pilars de la preparació i resposta
Dotar al Sistama Nacional de Salut d'una major capacitat perquè siga capaç de fer front a possibles increments de la transmissió de COVID-19 sense les tensions a les quals s'ha vist sotmés durant la crisi és un dels principals pilars sobre els quals s'assentisca aquest Pla.
Per a això, s'aposta per una “acció àmplia i coordinada” i inclou la preparació en els àmbits de Salut Pública, assistència sanitària i laboratori, la compra extraordinària de la vacuna de la grip i la preparació de les mesures farmacològiques i no farmacològiques enfront del COVID-19.
Entre les mesures, es demana a les CCAA que activen els plans de contingència en Atenció Primària i Hospitalària de forma adaptada a cada escenari; garantir capacitat suficient de recursos humans i d'Equips de Protecció Individual i disposar d'una capacitat suficient de llits d'aguts i de cures crítiques amb capacitat de respiració mecànica invasiva.
A més, les comunitats han de disposar de plans d'atenció en domicili; una estratègia amb circuits diferenciats d'atenció a pacients COVID-19 i no COVID-19; mecanismes per a l'atenció específica i segura a pacients vulnerables; i garantir l'atenció a les activitats prioritzades de l'atenció habitual com els programes de vacunació, entre altres.
Mesures no farmacològiques i farmacològiques
A més, assenyala la necessitat de disposar d'estratègies de prevenció que recullen aspectes relacionats amb l'organització d'espais i horaris, la coordinació amb el sistema assistencial o procediments sobre maneig de casos.
De manera paral·lela, el Pla estableix prioritari previndre l'impacte de la grip en aquesta tardor-hivern davant la situació d'eventual coincidència amb l'epidèmia de COVID-19. Per a això es fomentarà l'augment de la cobertura de vacunació, especialment en majors de 65 anys, personal sanitari i soci-sanitari, dones embarassades i persones amb condicions de risc.
A l'Acord marc per a la selecció de subministradors de vacunes enfront de la grip que impulsa anualment el Ministeri de Sanitat se suma enguany una compra extraordinària de 5,2 milions de dosis que complementarà l'adquisició de vacunes realitzada per les comunitats autònomes.
Resposta i gestió del risc
La vigilància i l'alerta precoç són elements clau per a evitar increments en la incidència de COVID-19. I per a això, el Ministeri compta amb l'Estratègia de detecció precoç, vigilància i control consensuada amb totes les comunitats.
Davant senyals d'alerta, el Pla estableix que el Centre de Coordinació de *Alertas i Emergències del Ministeri de Sanitat (CCAES) realitzarà una avaluació de risc en coordinació amb la comunitat autònoma per a avaluar el risc de brots localitzats o increments de la transmissió que comporten l'activació d'una resposta ràpida.
L'avaluació de risc per a cada comunitat tindrà en compte, entre altres, l'àmbit territorial que s'està avaluant; els indicadors relatius a la situació epidemiològica, capacitat assistencial i capacitat de salut pública; l'exposició al risc; les característiques de la població susceptible exposada o la possibilitat d'adoptar mesures de prevenció i control.
El resultat de l'avaluació determinarà la situació de risc en la qual es troba el territori i determinarà les mesures necessàries per a contindre'l.
El Pla recull mesures de resposta per a entorns específics com són centres educatius, centres sanitaris, centres socials i soci-sanitaris residencials, entorn laboral, poblacions socialment vulnerables o entorns d'alta concentració de persones.
Finalment, el document estableix que en l'escenari actual de control és prioritari mantindre els mecanismes adequats en els punts d'entrada al país per a previndre l'arribada a Espanya de casos procedents de l'estranger.