elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així se celebra la Nit de Sant Joan en la C. Valenciana: fogueres, tradicions i gastronomia

Així se celebra la Nit de Sant Joan en la C. Valenciana: fogueres, tradicions i gastronomia
  • La nit de Sant Joan omplirà de nou les platges valencianes després de dos anys marcats per les restriccions

Després de dos anys en què la pandèmia i les restriccions han sigut les grans protagonistes, la normalitat ha tornat a ocupar el seu lloc i aquest 23 de juny s'espera que milers de persones gaudisquen com de costum de la nit de Sant Joan en la Comunitat Valenciana, especialment a Alacant, on celebren les seues festes grans.

La nit de Sant Joan és un moment màgic per a molts, perquè simbolitza, entre altres coses, l'arribada de l'estiu. Al voltant d'aquesta festivitat hi ha multitud de tradicions i ritus, a més, la gastronomia també forma una part important d'aquesta celebració. El plat més destacat en el territori valencià és la coca, ja siga dolça o salada. Si ens en anem a Alacant, el plat més degustat aquests dies és la coca amb tonyina i les bacores, aliments clàssics de Fogueres.
Una de les tradicions més destacades d'aqueixa nit màgica són les fogueres que s'encenen a les platges, en les quals, segons la creença popular, el foc purificador crema tan dolent com ens ha succeït durant l'any i dona pas als bons desitjos.

A pesar que en la majoria de ciutats i municipis de la Comunitat Valenciana s'han représ la programació per a Sant Joan pràcticament al 100%, alguns llocs han decidit mantindre la prohibició del foc a les seues platges, amb l'objectiu de protegir l'entorn natural i evitar possibles incendis pel fet que moltes es troben envoltades d'arbreda. Elx, Benidorm o les platges del sud de València són alguns exemples en els quals no es podrà fer foc per Sant Joan.

Quins són els ritus més destacats per a celebrar Sant Joan?

En Sant Joan, és habitual parlar de màgia, ritus, foc, platges o desitjos. Grups d'amics i famílies encenen les seues fogueres a les platges de la Comunitat Valenciana, i preparen els seus rituals. Aquests són els més coneguts:

  • Cremar objectes: Moltes persones escriuen en un paper les seues fòbies, pors i errors del passat. La finalitat és cremar-los per a deixar d'un costat les males energies i atraure les bones.
  • Demanar desitjos: Uns altres prefereixen escriure els seus desitjos i llançar-los a la mar.
  • Atraure diners: A les 00.00 hores del dia de Sant Joan es deixa una bossa amb cèntims i un bitllet, i introduir un imant i un cascavell, cosir la bosseta i portar-la sempre en la bossa.
  • Banyar-se en la mar: Aquest ritual consisteix a purificar l'ànima i curar els dolors.
  • Saltar en les flames: Després d'encendre la foguera, el ritual consisteix a saltar les flames almenys 7 vegades per a tindre bona sort tot l'any.
  • Llavar-se la cara: Es tracta d'un ritual per a conservar la salut i la bellesa la resta de l'any.
  • Saltar les ones: El ritual és saltar les ones d'esquena, concretament nou ones.
Pujar