elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pot afonar-se el sòl per la sequera en la Comunitat Valenciana? Alerten del risc de solsides

Pot afonar-se el sòl per la sequera en la Comunitat Valenciana? Alerten del risc de solsides

    La Comunitat Valenciana viu una llarga temporada de sequera, que fer arribar al territori autonòmic a l'estiu en una mala situació, malgrat les últimes pluges de primavera que han pal·liat alguna cosa la situació.

    Campos secs, risc d'incendis, restriccions en el consum d'aigua potable i fins i tot la mort del bestiar són algunes de les conseqüències que ja s'estan vivint en diverses zones.

    Però, una de les qüestions que són més desconegudes és el risc que el sòl s'afone sota els nostres peus quan es buiden els aqüífers que hi ha sota terra. I fins i tot, paradoxalment, que esta situació augmente el risc d'inundacions.

    Referent a això, el Grup Parlamentari VOX en les Corts Valencianes ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per a instar el Govern d'Espanya que es garantisca l'aigua suficient en aquelles zones en risc d'enfonsament que permeta alleujar a més la pressió sobre els aqüífers, garantint la sostenibilitat econòmica de l'activitat del regadiu.

    Realitzar, en coordinació amb la resta de comunitats autònomes, nous plans d'emergència que tinguen en compte este enfonsament de les terres, que comporta un major risc d'inundació d'estes zones. Així com defendre la sobirania alimentària anteposant el comerç de proximitat i la producció nacional enfront de les importacions de tercers països.

    En esta línia, la diputada del GP VOX en les Corts Valencianes, Ana Bellver, ha afirmat que “a causa de l'injust tracte del Govern d'Espanya en la gestió de l'aigua a les regions del Llevant espanyol, els nostres aqüífers estan soportante les necessitats de l'activitat del regadiu en uns límits que comencen a preocupar el sector.”

    “La sobreexplotació dels aqüífers pot causar la contaminació de l'aigua subterrània per la intrusió marina, la dessecació d'ecosistemes humits i l'increment del risc de més inundacions. Provoca que, depenent del tipus de terreny, es reduïsca l'espai on s'acumula l'aigua. L'aqüífer perd així capacitat de magatzematge i el sòl s'afona. A este enfonsament se'l coneix com subsidencia.”

    Esta PNL recorda que no es pot prescindir de l'aigua en l'agricultura, perquè és fonamental per a la producció i exercix un paper important en la seguretat alimentària. L'agricultura de regadiu representa el 20% del total de la superfície cultivada i aporta fins al 40% de la producció total d'aliments a tot el món.

    Per a resoldre els desafiaments del futur, és necessari reconsiderar la gestió de l'aigua en el sector agrícola i el seu reposicionament en la gestió dels recursos hídrics en general. S'ha de complir això perquè els regants són els que fan possible la sobirania alimentària espanyola, que és el dret que tenen les nacions a definir les seues pròpies polítiques agrícoles i alimentàries sense interferències externes.

    Pujar