elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com ens afecta el teletreball

Com ens afecta el teletreball
  • El teletreball aporta importants beneficis com la conciliació familiar, la flexibilitat d'horaris i l'estalvi en costos pels desplaçaments, no obstant això pot portar al descoratjament i la desmotivació

Amb la pandèmia, les empreses de la Comunitat Valenciana han començat a implementar el sistema teletreball de manera voluntària i progressiva perquè es va convertir en l'única opció durant el confinament.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana apunten que el teletreball aporta importants beneficis que “repercuteixen directament sobre la salut emocional ja que ajuden a gestionar l'estrès i l'ansietat que en algunes ocasions ens implica la necessitat de cobrir els diferents aspectes de la nostra vida”, explica Pilar Del Pueblo, vocal del CPCV i psicòloga el Treball.

Entre els aspectes positius del teletreball destaquen la conciliaciófamiliar, la flexibilitat d'horaris, l'organització familiar i laboral, l'estalvi de costos en desplaçaments, l'organització del treball quan es treballen per exemple en empreses internacionals amb diversos usos horaris, l'increment de l'aprofitament del temps i la motivació de les persones en les organitzacions.

No obstant això, Pilar Del Pueblo assenyala que el teletreball “comporta una gran capacitat d'autonomia i autogestió, per això en algunes ocasions podem veure'ns en jornades interminables”.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana apunten que “el lloc de treball, l'empresa en si és un element socialitzador molt important per als seus treballadors, on compartir a més de tasques moments relacionals que creguen vincles personals” i “el teletreball dificulta aquesta connexió personal i social”.

Per a Pilar Del Poble, “l'eixir de casa ens obliga a determinats rituals molt positius i a tenir molt separat el lloc on es treballa i el lloc on es descansa i estem amb la família, això amb el teletreball no es produeix i el nostre cervell es troba més confús a vegades”. Per això, el teletreball pot portar al descoratjament, la desmotivació i l'aïllament social puga acaba passant factura.

Per això, des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana assenyalen algunes pautes o consells per a desconnectar del treball. Pilar Del Poble apunta la importància de “generar nous “tips” que envien senyals al nostre cervell que hi ha un temps per a concentrar-se i hi ha un temps per a descansar”. Això suposa, “xicotets rituals, tenir roba pròpia diferent de la d'estar a casa per a teletrabajar, que siga còmoda però diferent, prendre'ns un “cafè virtual” amb el nostre companys, tenir una reunió a primera hora del matí, tala, però que ens ajude a centrar-nos i marcar objectius; ordenar en la mesura que siga possible la nostra agenda i tasques, que s'adeqüen als temps en els quals ens costa més o menys concentrar-nos, i una cosa molt important, encara que estem a casa no atendre la casa, no mesclar, el nostre cervell necessita un nou entrenament i nous hàbits totalment diferents”.

I en acabar la jornada, Del Poble afirma que cal “posar la ment en “off”, tenir alguna llum que desconnectar per exemple, i aqueix senyal associar-la amb “fins ací per avui…”, deixar apuntat el que siga important per a demà i tancar sessió”.

Les condicions del nostre espai de treball a casa

El Col·legi Ofícial de Psicologia de la Comunitat Valenciana estableix que el lloc de treball encara ha de ser “un lloc tranquil, il·luminat amb llum natural, el més còmode possibles i “customizarlo” amb elements de la nostra organització com a fotografies, logo de l'empresa, agenda, la tassa especial”.

És important que els mitjans tecnològics també ajuden en les tasques i contra tècnicament amb els recursos necessaris.

Quins perills té implantar aquesta modalitat laboral

Pilar Del Pueblo explica que l'escenari ideal del teletreball “seria una bona combinació en la mesura que siga possible voluntària”. Hi ha persones que ho porten millor que unes altres, persones que són més autònomes, que tenen més recursos socials o elements de desconnexió, per la qual cosa “cal detectar quines persones dins de les empreses són més vulnerables a l'aïllament, o que els coste més la tecnologia i que les seues tasques necessiten de major coordinació”.

Perquè el teletreball ens aporte els seus beneficis i es puguen minimitzar els seus riscos és molt important també que “canvie el paper dels comandaments intermedis i directius. El teletreball necessita d'un entorn major de confiança i de tenir els objectius molt clars i major vinculació en l'equip”.

Aprendre a treballar i liderar en remot s'ha convertit en un repte a aprendre per moltes persones treballadores i organitzacions que per la naturalesa del seu sector poden fer-ho, però cal prevenir els “riscos psicosocials” que pot implicar ja que per exemple en aquest temps d'incertesa l'ansietat es gestiona millor amb el suport de tots i també la creativitat i la innovació necessita de vincles personals i una bona regulació emocional.

Pujar