elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Albert E. Llueca - Secretari del BLOC a Sagunt
La Palestra - RSS

2011: e-GOVERN 2.0

    Rowan Gibson (reconegut expert en gestió empresarial) deia "cap organització pot conduir cap al futur amb el pilot automàtic… els guanyadors del segle XXI seran aquells que puguen transformar la seua organització en alguna cosa que se semble a un vehicle tot-terreny, amb tracció a les quatre rodes, que siga forta, lleuger i altament maniobrable".

    Per això necessitem una regidoria forta d'Innovació i e-Govern, per a poder aconseguir un Sagunt 2.0 basat en els necessitats real del municipi i dels ciutadans, que també abarque la Qualitat i l’Excel·lència en el Servei, la qual deuria de preparar un Pla Estratègic i un Pacte per la Innovació que es deuria d'oferir a les organitzacions econòmiques i socials.

    Açò implicaria poder incorporar als agents socials en el desenvolupament d'una cultura d'innovació que permeta que Sagunt es convertisca en una ciutat més competitiva i moderna donant-li una major promoció a les activitats emprenedores de la ciutat, en aspectes relacionats fonamentalment amb el desenvolupament econòmic, social i cultural.

    També està Regidoria deuria de treballar en el redisseny del portal de l'Ajuntament, ja tant a àmbit estètic com de concepte. La conceptualitat del e-govern s'ha de deixar ben clar, necessitem una Administració forta per a fer front les demandes dels ciutadans.

    La sensibilització cap al canvi
    Encara que afortunadament hem pogut observar alguns canvis positius en el concepte ciutadà/client i una evolució cap a una administració més àgil i operativa, encara queda un llarg camí fins a aconseguir millorar la percepció que el ciutadà té de l'administració i de com s'executen els seus diners.

    Per a escometre aquest repte és necessari assumir per part dels gestors públics la necessitat del canvi i posteriorment liderar-lo de forma activa. Si no hi ha lideratge, el canvi i la millora serà mínim i s'haurà perdut una gran oportunitat d'optimitzar els recursos i millorar l'aportació de valor a la societat.

    Aquest canvi requereix inicialment la implantació d'una gestió més professional i menys política, implantant conceptes reeixits del “management” adaptats a la idiosincràsia de l'administració.

    Si tenim en compte el nostre període electoral (cada 4 anys), que els nous equips gestors no estan al 100% operatius en els seus despatxos fins a mesos després de la seua incorporació i que en l'any previ a les eleccions no se solen prendre decisions que impliquen accions a futur, queden poc més de dos anys per a gestionar polítiques amb un elevat impacte en la societat.

    A més hem d'afegir que, és més rendible políticament parlant son accions amb resultats a curt termini que servisquen com argument electoral que desenvolupar estratègies de futur, encara que aquestes tinguen un major impacte en el desenvolupament econòmic-social del nostre entorn.

    Qualsevol gran organització privada d'èxit gestiona amb visió de futur, defineix, desenvolupa i implanta estratègies amb un marc d'actuació entre tres i cinc anys. Per sota d'aquest calendari seguirem gestionant polítiques a curt termini però difícilment preparar la nostra organització per a escometre els reptes de futur. ¿Perquè el nostre Ajuntament no ho pot fer?

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir