La UA acoge la “Jornada d'ensenyament i ús del valencià als centres educatius”
La diversidad lingüística y cultural en las aulas valencianas será el tema de debate de esta edición
La Facultad de Educación de la Universidad de Alicante acoge los días 10 y 11 de junio la Jornada d'ensenyament i ús del valencià als centres educatius. Intercanvi d'experiències plurilingües, que este año tendrá como tema central la diversidad lingüística y cultural en las aulas valencianas.
La jornada inaugural del lunes 10 de junio estará dedicada a interculturalidad y organización de las lenguas en el centro. Como ponentes principales participarán Anna Marzà (UJI) y Xavier Miralles (UA). Además, tendrá lugar una mesa redonda intercultural, con profesorado de diversas procedencias (Marruecos, Ucrania, Argentina, Euskadi y una maestra alicantina de etnia gitana), que explicarán su experiencia en el marco del sistema educativo valenciano.
La segunda jornada, el martes 11 de junio, se centrará en la organización de las lenguas en contexto intercultural. Vicent Pascual presentará su libro “Tractament Integrat de Llengües i Continguts (TILC) en un context de minorització lingüística”, y Xavi Mata impartirá una charla-concierto sobre la diversidad lingüística. La Jornada acabará con doce comunicaciones de experiencias interculturales y plurilingües de éxito de centros educativos de las comarcas de Alicante en todas las etapas de enseñanza.
Estas jornadas están organizadas por: Generalitat Valenciana- CEFIRE d'Alacant, Facultat d’Educació (UA), Departament de Filologia Catalana (UA), Servei de Llengües (UA), Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (UA), Càtedra de Multilingüisme (UA), Unitat per a l’Educació Multilingüe (UA), La Cívica - Escola Valenciana.
PROGRAMA
Dilluns 10 de juny 2024
INTERCULTURALITAT I ORGANITZACIÓ DE LES LLENGÜES AL CENTRE
Retransmissió en directe
16.20 h Inauguració de la Jornada
16.45 h Comunicació general: “El Marc de Referència per als enfocaments Plurals de les llengües i Cultures. MAREP del Consell d’Europa” a càrrec d’Anna Marzà Ibáñez. Universitat Jaume I de Castelló. Presenta Jordi Antolí Martínez UA
17.45 h Descans i visita exposició: “Àlbums il·lustrats infantils”. Dari Escandell. UA.
18.15 h Comunicació general: “El Portfolio Europeu de Llengües. Eina al servei de la interculturalitat”. Francesc Xavier Miralles Martínez. Assessor del Servei d’Educació Plurilingüe de la Conselleria d’Educació i professor de la UA. Presenta Nicolau Manzano Sendra. Cap del Servei d’Educació Plurilingüe. Conselleria d’Educació,Universitats i Ocupació.
19.00 h Taula redona: “Integració: llengua i cultura” Modera: Izaskun Kortazar Errekatxo (EOI Alacant) Participen: Meriem El Kasmi (CEIP Eloi Coloma. Xixona), Rosa de la Cruz (Projecte Impulsa FAGA), Tamara Naumchuk (CEIP La Rambla. Agost), Gabriella Chiaramello (CEIP Graüll. Xàbia).
Dimarts 11 de juny de 2024
ORGANITZACIÓ DE LES LLENGÜES EN CONTEXT INTERCULTURAL
16.05 h Benvinguda
16.15 h Presentació del llibre Tractament Integrat de Llengües i Continguts (TILC) en un context de minorització lingüística (Editorial Octaedro), presenta Josep M. Baldaquí (Facultat d’Educació de la UA), intervé Vicent Pascual Granell (autor del llibre)
17.00 h Concert-Xarrada. Xavi Mata “ IES de Silla. El paradís de les paraules al cant”
17.45 h Descans i visita exposició “Àlbums il·lustrats infantils”. Dari Escandell. UA
18.15 h Comunicacions per etapes educatives: “Experiències interculturals i plurilingües als centres educatius i d’altres”, amb tres experiències per cicle (infantil, primària, secundària i batxillerat)
Comunicacions per etapes educatives: “Experiències interculturals i plurilingües als centres educatius i d’altres”, amb tres experiències per cicle (infantil, primària, secundària i batxillerat)
18.15 a 20.15 h
Infantil
clou Xixona. Pictoritzem el poble. Premi a la innovació educativa. Joan Ponsoda 2024. Patrícia Guillem Bellido. CEIP Sagrada Família. Xixona.
Projecte d'art transversal Infantil i Primària. Carmen Cuenca Honrubia. Marta Copeiro del Villar. CEIP Manuel Bru.
La salut des de la interculturalitat. Beatriz Soler Belda. El Tossalet. Alacant
Projecte “La tendeta”. Maria del Mar Picó Palomés. CEIP Eloi Coloma. Xixona
Primària
DIGIPOP: teixint vincles. Activitats desconnectades amb la interculturalitat. Raquel Ronda Ivars. Carme Mengual Sendra. CEIP Castell de Pop.
Projecte significatiu, competencial i intercultural compartit. Àngela Arques Torregrosa i Maria Zaragoza Maroto CEIP Carlos Arniches Alacant i Fernando Martín Vidal CEIP Mirador d’Aigües. Aigües.
Ensenyar i aprendre valencià en un centre singular. Elia Agulló Rico. CEIP Virgen de la Salud. Elda.
Parlant en valencià en un context de minorització. Maria Elena Perez Moya. CEIP Vicente Blasco Ibáñez. Elx.
Etnopoètica a l’escola: recursos per a treballar l’oralitat. Alícia Castelló de León. CEIP El Salvador. Mutxamel.
Secundària i persones adultes
Llançar coets! Cultura popular i ciència. Juan Piera Castejón. IES Cap de l’Aljub. Santa Pola.
Projectes i miniprojectes a l’àmbit sociolingüístic. Sara Molas i Clara Pastor. IES Maria Blasco. Sant Vicent del Raspeig.
Una experiència immersiva i interactiva amb la IA a l’aula.
https://hablaconlahistoria.es/. Julio Alberto Candela Garcia. IES Montserrat Roig. Elx.
20.30 h Cloenda