El Centre del Carme mostra el compromís del còmic amb el fenomen migratori amb ‘Vinyetes Migrants’
L’exposició, organitzada pel Consorci de Museus i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, estarà disponible a la Sala Contraforts fins al 2 d’abril
El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta l’exposició ‘Vinyetes Migrants. Còmic, migració i memòria’, que ofereix un espai de trobada i de reflexió entre el còmic, la memòria i les migracions. La mostra, comissariada per Liliana Marín de Mas i David Fernández, naix amb el propòsit de visibilitzar el compromís del còmic amb una realitat tan completa, pròxima i transcendent com el fenomen migratori, alhora que ofereix un recorregut per la relació entre còmic i migració des de la Guerra Civil fins a l’actualitat.
Després d’haver passat per Barcelona, ‘Vinyetes Migrants’ arriba a la Sala Contraforts del Centre del Carme, on podrà visitar-se fins al 2 d’abril. Després, entre maig i desembre de 2023, es traslladarà a l’Arxiu Provincial d’Alacant, per a continuar amb la itinerància d’aquesta mostra per la Comunitat Valenciana.
L’exposició està organitzada pel CMCV i l’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània, dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, com a responsable de la itinerància de l’exposició; i produïda pel Museu d’Història de la Immigració de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.
“L’art, al llarg dels segles, ha donat compte de la realitat del seu temps. Les expressions artístiques actuals són també un reflex constant del món que ens rodeja, i aquesta exposició, ‘Vinyetes Migrants’, ens acosta, a través del còmic, la clara voluntat de compromís amb una realitat tan complexa, tan pròxima i tan transcendent com és el fenomen migratori. Aquest projecte és un granet més d’arena que invita la ciutadania a dur a terme un necessari exercici d’alteritat”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
“València sempre ha sigut terra de còmic i, per tant, per a nosaltres, és molt important que l’exposició arribe a un lloc on aquest mitjà està tan ben valorat. A més, en la mostra trobem treballs d’autors valencians o vinculats a València, com Ana Penyas, Elías Taño o Paco Roca. El fet que tinga lloc al Centre del Carme és tot un honor, ja que es tracta d’un centre de cultura contemporània que planteja els seus continguts des de la didàctica i la recuperació de la memòria amb un gran abast”, indiquen David Fernández i Liliana Marín, responsables del comissariat de l’exposició.
Exposició ‘Vinyetes Migrants. Còmic, migració i memòria’
‘L’exili’, ‘Del gran trauma a l’‘underground’’ i ‘Migracions globals’ constitueixen les tres grans seccions de l’exposició, que comprén el període de temps comprés entre la Guerra Civil Espanyola i l’època actual; i que lliga l’experiència vital i artística dels autors de les dècades esmentades amb l’obra de dibuixants i guionistes contemporanis que han plasmat en els seus còmics aquestes realitats.
L’exposició reuneix obres com els retrats de l’exili republicà i els camps de concentració francesos realitzats per Josep Narro i Josep Bartolí, amb alguns dels còmics com ‘El arte de volar’, d’Antonio Altarriba i Kim, i ‘Los surcos del azar’, de Paco Roca, que s’han convertit en clàssics contemporanis sobre la Guerra Civil.
A través dels còmics, es mostra, d’una manera transversal i diversa, l’evolució de la societat en relació amb els fluxos migratoris, donant testimoni de com aquesta disciplina es converteix en un instrument idoni per a tractar temes socials o històrics, amb una forta capacitat per a induir-nos a la reflexió.
Tallers complementaris a l’exposició
Vinculats a l’exposició, s’han organitzat, durant el mes de març, una sèrie de tallers dirigits a l’alumnat d’Educació Secundària i Batxillerat, per a aprofundir sobre la migració en l’àmbit educatiu mitjançant els continguts de l’exposició. En els tallers s’analitza l’evolució estètica del còmic entre la dècada de 1930 i l’actualitat, juntament amb les diferents fases per les quals han passat els moviments migratoris a Espanya, amb l’objectiu de fomentar un coneixement més detallat de determinats aspectes de la cultura i la societat valenciana, els fenòmens migratoris i els drets humans.
L’exposició també s’acompanya d’una xicoteta mostra de treballs sobre les migracions, duts a terme per alumnat de centres educatius, a fi de potenciar el sentit pedagògic de la mostra. A més, s’hi han afegit alguns objectes que exemplifiquen el treball de les ONG de rescat i suport als migrants, cedits pel comité espanyol d’ACNUR i Metges Sense Fronteres Espanya.
La mostra estarà oberta al públic, amb accés lliure, a la Sala Contraforts del Centre del Carme fins al pròxim 2 d’abril.