elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Raquel Tamarit: “Amb les ‘Resistències artístiques’ estem creant ponts entre la creació artística contemporània i l’educació”

Raquel Tamarit: “Amb les ‘Resistències artístiques’ estem creant ponts entre la creació artística contemporània i l’educació”
  • La consellera comparteix amb l’alumnat i el professorat del CEIP Cristòfol Colom de Xixona el projecte artístic col·laboratiu que impulsa en aquesta escola de l’Alacantí el creador visual Sime Llicer

  • Educació ha incrementat fins als 448.000 euros, un 78 % més que el curs passat, la inversió en el programa ‘Resistències artístiques’ que treballa l’art com a eina educativa en 40 col·legis i instituts

MÉS FOTOS
Raquel Tamarit: “Amb les ‘Resistències artístiques’ estem creant ponts entre la creació artística contemporània i l’educació” - (foto 2)

La consellera Raquel Tamarit ha visitat el CEIP Cristòfol Colom de Xixona per a conéixer el desenvolupament del projecte ‘Des de, cap a...’ que està desplegant l’artista visual Sime Llicer en aquesta escola de l’Alacantí en el marc del programa de ‘Resistències artístiques’. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant el Consorci de Museus, promou aquest curs ‘Resistències artístiques’ a un total de 40 escoles i instituts amb l’objectiu d’impulsar l’educació a través de l’art.

Raquel Tamarit ha destacat que “és emocionant veure la il·lusió amb la qual l’alumnat i el professorat d’aquesta escola de Xixona participa i viu el procés de creació artística a través d’aquesta experiència col·laborativa en la qual Sime Llicer fa servir l’art com un instrument d’expressió, comprensió i reflexió de la realitat que ens envolta”.

“Per a nosaltres és importantíssim crear ponts entre la creació artística contemporània i l’educació, i per això vam ser pioners en tot l’Estat quan en 2016 vam posar en marxa les ‘Resistències artístiques’, un programa d’innovació educativa en el qual convidem les creadores i els creadors a desenvolupar projectes artístics col·laboratius en els nostres centres educatius per tal d’impulsar l’actualització pedagògica en matèria d’arts plàstiques i visuals, audiovisual, música o arts escèniques”, ha detallat la consellera.

Tamarit ha insistit en el fet que “estem molt contentes de veure com, després de sis anys acostant els processos creatius a l’entorn escolar, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb més projectes. Per això, aquest curs, en el qual fins a 117 creadors i creadores ens han presentat els seus projectes, hem augmentat de 30 a 40 el nombre de ‘Resistències artístiques’ i incrementat la inversió fins a arribar als 448.000 euros, un 78 % més respecte a l’edició anterior”

“Des de, cap a...”

La ‘Resistència artística’ que està fent l’artista Sime Llicer (València, 1996) al CEIP Cristòfol Colom de Xixona amb el títol ‘Des de, cap a...’ és un projecte que implica la totalitat d’aquesta escola que compta amb més de 220 xiquets i xiquetes.

L’objecte del projecte és utilitzar l’expressió artística, concretament el dibuix, l’escultura, la pintura i el gravat com a eines per a l’anàlisi i reflexió sobre les societats i cultures, del passat, del present i d’un hipotètic futur, intentant donar un valor sensible a les diferències culturals, socials i econòmiques existents entre els individus.

Així, a través del projecte, l’artista proposa a l’alumnat un viatge fantàstic per les diferents societats: passades, presents i/o futures, analitzant les característiques del seu paisatge, de les construccions, de la gastronomia... I ho fan com a exploradors: un viatge a través del temps, tècniques i materials, amb la finalitat de valorar cadascun dels aspectes del que ens apropa i ens diferencia de la nostra cultura.

Tot això, a través de la creació d’un recorregut que posa en valor l’adquisició de nocions bàsiques de la cultura, el sentit artístic, la creativitat i l’afectivitat, per tal de garantir una formació integral que contribuïsca al ple desenvolupament de la personalitat de cada alumna o alumne.

Llicer compta amb una formació polièdrica que travessa tots els camps del llenguatge visual. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, amb un màster especialitzat en Gravat en l’Accademia di Belle Arti di Carrara i una titulació de tècnic del Marbre al IPIA Pietro Tacca italià.

Els seus treballs presenten una unió del tradicional amb altres elements contemporanis. Uns treballs de transacció en què passat i present dialoguen formant memòria, creant valors. En els últims anys ha creat un abecedari visual des del gravat, l’escultura i la instal·lació, buscant donar, des de la interacció, un caràcter pedagògic i didàctic als seus treballs.

Ha estat mereixedor de reconeixements considerables, com ara el Premi Nacional en la secció de gravat a Itàlia, en la 14a edició celebrada a Torí, o la menció especial rebuda en la modalitat de projecte artístic del prestigiós premi Alfons Roig per a les arts visuals de 2020.

Gran diversitat de llenguatges artístics

De les 40 ‘Resistències artístiques’ seleccionades aquest curs, 25 es desenvolupen en col·legis d’Educació Infantil, Primària i Educació Especial; mentre que les 15 restants ho fan en instituts de Secundària, Batxillerat, d’FP i de Formació de Persones Adultes.

Aquests projectes involucren la comunitat educativa, considerant tant estudiants com professors agents actius d’un procés de creació artística contemporània que engloba les arts visuals, audiovisuals, música, arts escèniques, arts literàries i arts vives, i que és participatiu i relacional, en diàleg amb les demandes i necessitats d’una comunitat escolar determinada.

En l’actual edició destaca una gran diversitat de llenguatges, disciplines i temàtiques que busquen l’empoderament de les persones participants, l’interés per l’entorn i el foment de la seua capacitat crítica, així com la inclusió i cohesió social de diferents col·lectius.

El programa ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ ha ampliat aquest curs la duració de les residències, ja que es desenvolupen des d’octubre de 2022 fins a juny de 2023. La fase inicial, entre octubre i desembre, s’ha centrat en l’adaptació pedagògica de docents i artistes per a ajustar els projectes a la realitat del centre i les persones participants.

En la segona fase, entre gener i juny de 2023, s’està implementant el treball artístic en el centre escolar, i es podrà fer ús d’instal·lacions dependents del Consorci de Museus com el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i el Menador espai cultural de Castelló. La tercera i última fase, en juny de 2023, consistirà en la finalització del projecte artístic, que es compartirà en una trobada final que se celebrarà al juliol.

Pujar