Unanimitat en la lluita per la igualtat a Xirivella
El ple municipal reforça sense fissures el seu compromís per la igualtat real i contra la violència de gènere, amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona
Els casos de violència de gènere registrats en el que va d'any ja són 13, i 1046 des que es comptabilitzen, segons dades del Ministeri de l'Interior. Al nostre país, cada quatre hores es denuncia una agressió sexual i a l'any es cometen 1.460 delictes per violació. D'altra banda, la bretxa salarial se situa en el 15%, segons l'INE, per sota de la mitjana de la Unió Europea.
Les dades són desoladores.
La violència contra les dones està en l'arrel de la nostra societat, fruit d'una desigualtat que situa a les dones en segon pla, els resta oportunitats, autoritat i credibilitat. En aquest sentit, per a l'Ajuntament de Xirivella, la igualtat d'oportunitats entre dones i homes i la lluita contra la violència de gènere és un dels pilars fonamentals de la seua acció política. I així ho va demostrar anit el ple de la corporació, que va aprovar per unanimitat de tots els grups (PSPV-PSOE, Podem, Partit Popular, Compromís i Ciutadans) una moció dirigida a reforçar el seu compromís en la lluita per la igualtat i per l'eliminació de la violència contra les dones, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. En aquesta línia, tots els membres del consistori i el públic assistent, van guardar anit un simbòlic minut de silenci en memòria i condemna dels assassinats de dues dones, víctimes de violència de gènere, comesos aquest dimecres, 26 de febrer.
El 8 de març de 1908, al voltant de 130 treballadores d'una fàbrica tèxtil es declaraven en vaga i morien a conseqüència d'un incendi. Les seues reivindicacions eren unes condicions laborals bàsiques i justes: aconseguir la jornada laboral de 10 hores, la igualtat salarial, temps per a la lactància, així com una millora de les condicions higièniques en el treball.
En 1910, durant la primera Conferència Internacional de Dones Socialistes a Alemanya, es proposa commemorar el 8 de març en record de la mort d'aquestes treballadores, denominant-ho així el Dia de la Dona Treballadora.
En 1952, les Nacions Unides declaren el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona, usant com a símbol d'aquesta commemoració el color lila, ja que d'aquest color eren els teixits que treballaven les dones a la fàbrica tèxtil quan van ser cremades.
El 8 de març es converteix en una data clau en les agendes i els calendaris, una data que marca una fita en la història pels drets aconseguits, però també una data per a reivindicar que encara hi ha molt de camí per recórrer. Cada vegada són més les dones i homes que assimilen aquesta lluita com a seua pròpia i reconeixen el feminisme com el moviment social que defensa la igualtat entre dones i homes. Així, el feminisme queda recollit dins de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, que marca l'acció global per a un desenvolupament sostenible i igualitari fins a l'any 2030.
Assumint aquesta responsabilitat, l'Ajuntament ha acordat commemorar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat, així com instar al Govern a presentar i aprovar una Llei d'Igualtat Laboral, a fi de garantir de manera efectiva el dret a la conciliació, i les mesures que facen possible la igualtat en el treball.
D'aquesta forma, Xirivella reafirma el seu compromís en la lluita per la igualtat real, implementant polítiques públiques d'igualtat, que fomenten la conciliació i la corresponsabilitat per a l'eliminació de polítiques discriminatòries. Xirivella facilitarà mitjançant els mitjans públics dels quals disposa, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de la violència de gènere, i encoratjarà a la resta d'institucions a continuar treballant per la igualtat, tal com queda recollit en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. Així mateix, el consistori interpel·larà al Govern de l'Estat perquè ratifique el Conveni 189 del OIT (Organització internacional del Treball) per a la dignificació del treball en la llar i les cures.