359 estudiants d'arquitectura usen Xirivella com a “laboratori urbà”
Un total de 359 estudiants d'Arquitectura de 2n, 3r i 4t curs reflexionen sobre el paisatge urbà de Xirivella a partir del desenvolupament de tres projectes urbanístics integrats en la localitat, dins dels Tallers d'Urbanisme de les assignatures Urbanística I, II i III de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (ETSA-UPV). Aquesta iniciativa està emmarcada dins del Projecte d'Innovació i Millora Educativa, LA INTEGRACIÓ D'ESCALES EN EL PROJECTE URBANÍSTIC. LA CERCA DE SINERGIES EN L'APRENENTATGE BASAT EN PROJECTES, coordinat pel professor Javier Pérez Igualada.
Els treballs seleccionats podran veure's en l'exposició 'Xirivella com a laboratori urbà', una mostra sobre les reflexions de l'alumnat de la ETSA-UPV en relació a l'evolució urbana i territorial de la localitat. L'exposició, que s'inaugura el divendres 16 d'octubre i que es podrà visitar fins a l'1 de novembre a la Casa de Cultura, és fruit del treball realitzat durant el curs passat per aquests 359 estudiants, a través de 3 assignatures i amb la supervisió de 8 professors, que han desenvolupat els seus projectes sobre la base de tres àmbits temàtics diferents que suposen tres escales de treball d'abast i complexitat creixent: el reconeixement i la millora d'espais urbans, la regeneració urbana del barri de la Llum i el disseny d'un anell verd interurbà.
L'objectiu d'aquest projecte és oferir a l'estudiant temes i localitzacions reals que siguen del seu interés i propis de l'àmbit professional en el qual es desembolicaran en el futur. Xirivella s'enfronta a problemes urbans d'innegable interés, com la requalificació de l'espai públic del seu centre històric, la necessitat de reordenar infraestructures de caràcter metropolità i el seu fort impacte territorial integrant-les amb criteris de vertebració paisatgística, la urgència de respondre a la pressió sobre el seu espai d'horta protegit o la millora dels seus barris residencials gràcies a la reconversió de sòls terciaris obsolets. Gràcies la col·laboració de l'Ajuntament de Xirivella, l'exposició ofereix, a través d'una selecció dels projectes, una visió general dels resultats; un variat repertori de solucions que permeten aventurar interessants hipòtesis sobre el futur de Xirivella i el seu ric entorn metropolità.