elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís continua reclamant per via administrativa la modificació dels estatuts del Consorci d’Aigües de l’Horta

Compromís continua reclamant per via administrativa la modificació dels estatuts del Consorci d’Aigües de l’Horta
  • Reclama una resposta al recurs de reposició que interposà contra la decisió de no executar l’acord de l’Assemblea de 2018 de modificar els estatuts

El passat 16 de novembre Compromís va registrar la sol·licitud perquè el Consorci d’Aigües de l’Horta dicte resolució expressa resolent el recurs de reposició que la formació valencianista va interposar en agost, i en cas negatiu, lliure el certificat de silenci per tal que, a la vista del seu contingut, Compromís puga exercir les accions que considere oportunes.

Recordar que en l’assemblea del Consorci celebrada en juny, on el PSOE té ara majoria absoluta, es va acordar anul·lar l’acord de modificació d’estatuts que va prendre l’assemblea de desembre de 2018 pràcticament per unanimitat, incloent-hi els representants del PSPV-PSOE (excepte el de Xirivella, que es va abstindre).

Segons argumenta el recurs de reposició, l’acord de l’assemblea de juny és nul de ple dret: «En l’assemblea de 2018 es va acordar posar en marxa el mecanisme administratiu formal destinat a aprovar la modificació estatutària que havia promogut Compromís. Això hauria d'haver obligat a seguir el marc legal i procedimental de l'Estatut del Consorci. No fer-ho, com en tota actuació subjecta a dret administratiu, pot comportar un vici de legalitat en la citada actuació.»

A més, el recurs de reposició argumenta que la decisió de la presidència del Consorci de no donar curs a l’acord de l’assemblea de 2018 és completament arbitrària. La presidència hauria d’haver traslladat l’acord de modificació dels estatuts als ens consorciats per a la seua aprovació mitjançant acord plenari i sotmetre’l a informació pública. És per això que Salvador Masaroca, alcalde de Beniparrell i un dels tres representants de Compromís en el Consorci, diu: «El senyor president actua de manera caciquil amb l'aval de la resta d'ajuntaments del PSPV-PSOE.»     

En lloc d’això, és a dir, en lloc de seguir el tràmit administratiu legal, el que ha fet la presidència ha sigut demorar un any i mig la modificació dels Estatuts, esperar fins que passaren les eleccions locals que han donat lloc a una modificació de la composició del Consorci i convocar una assemblea amb una nova majoria més propícia als interessos de la presidència… i d’Agbar, la multinacional que controla el 49% de l’accionariat de l’empresa concessionària. Com ironitza Xavier Rius, diputat provincial i representant per Picanya: «L’agosticidad i oscurantisme no poden ser signe d’identitat de les formes de gestió actuals.»

Perquè eixe és el fons de la qüestió: els estatuts actuals estan obsolets i van permetre, amb un joc d’equilibrisme legal, que la presidència prorrogara el contracte de gestió de l’aigua, sense licitació i per deu anys, amb una empresa participada per l’Ajuntament de Torrent, però que, de fet, controla la multinacional.

«L’actuació del president del Consorci, Josep Almenar, del PSOE, és tan greu (tractar d’invalidar una acta de l’assemblea que no li agradava) que probablement té conseqüències jurídiques que no podem passar per alt. No podem confiar en la “bona voluntat” del PSOE, que en este tema ja ha deixat ben clar quins són els seus objectius: mantindre la gestió externalitzada de l’aigua», explica Ricard Barberà, exalcalde de Xirivella i representant de Compromís en l’Assemblea de Consorci. «Xirivella i la resta de municipis del Consorci d’Aigües de l’Horta ens hi juguem molt: la bona gestió d’un servici essencial i la possibilitat de recuperar la gestió pública del subministrament d’aigua», conclou Barberà.

Pujar