Ximo Puig, sobre la situació als supermercats: “No hi haurà desproveïment”
El president de la Generalitat reconeix, això sí, que la situació és complexa i no hi ha una solució senzilla
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha estat molt contundent aquest dijous en ser preguntat per la situació que s'està vivint a molts supermercats valencians que, com a la resta d'Espanya, mostren els seus prestatges buits, especialment al final del dia.
La situació afecta el país en general, amb faltes en llet, farina, oli, arròs i altres productes bàsics que esdevenen pràcticament impossibles de trobar en certs moments. Sobre això, el president de la Generallitat ha reconegut que la situació és “complexa” i no té una solució “senzilla” però es mostra contundent: “No hi haurà desproveïment”.
Ximo Puig ha defensat la tasca del govern dʻEspanya "que s'ha compromès a intensificar al màxim la negociació amb els sectors del transport per desbloquejar la situació". En aquest sentit, el cap del Consell reconeix que cal ser conscients de la “situació extrema” que viuen alguns sectors: “Empatitze amb les reivindicacions però no amb les accions de caràcter violent que perjudiquen molt més del benefici que es pot aconseguir”.
En qualsevol cas, el president entén que la solució ha d'arribar “com més aviat millor” per garantir el subministrament: “Quan hi ha processos d'aquestes característiques hi ha certa tensió i psicosi però el subministrament està garantit”, conclou el president.
“Les situacions complexes no tenen solucions senzilles”
La cimera Europea que se celebra fins divendres estudiarà com baixar la factura de la llum i la crisi derivada de la guerra a Ucraïna. Per a Puig, es tracta d'una cita clau i considera que a través d'aquesta trobada “cal buscar una contenció a la baixa i efectiva dels preus energètics que és fonamental per intentar frenar l'escalada de preus”.
Puig ha dit que el govern ha d'estar alineat en aquesta posició i la Comunitat Valenciana li brindarà el seu suport: “Cal insistir-li a Europa que no deixe caure la indústria europea ni les famílies que estan patint un encariment insuportable”.
A més, dimarts que ve té lloc un Consell de Ministres en què el Govern presentarà el pla de resposta de les conseqüències de la guerra: “Nosaltres hem elaborat idees i propostes que avui faré arribar a la vicepresidenta Calviño”.
Canvis estructurals
Es tracta, en paraules de Puig, d'un ventall de possibilitats que passen per donar ajudes directes i mitjançant bonificacions. A més, el president proposa mesures estructurals més enllà de les puntuals per frenar la situació:
- Accelerar la implantació de renovables: “És una qüestió bàsica per produir més i tenir sobirania energètica i hem de produir fotovoltaica i eòlica”.
- Investigar l'hidrogen verd: “Ara no hi ha cap alternativa”.
- Augmentar la generació d'energia pròpia: “Autoconsum, comunitats energètiques locals, plantes amb més dimensions…”.
Major estalvi i eficiència: “Necessitem ser més eficients i consumir menys energia”.