Xàtiva reuneix a vora 500 professionals sanitaris en les XII Jornades d’atenció i cura d’úlceres
La cita, organitzada pel Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, s’ha celebrat al Gran Teatre
El Gran Teatre de Xàtiva ha acollit aquest dijous la XII Jornada d’Atenció i Cura d’Úlceres, organitzada pel CATIC (Comissió d’Atenció i Cura en la Prevenció del Deteriorament de la Integritat Cutània) del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent amb el títol «Pas a pas», i de la que han participat vora 500 professionals de la sanitat.
L’acte d’inauguració d’aquesta jornada ha estat presidit per l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el Director General de Gestió Sanitària de la Generalitat Valenciana Julio Fernández, la gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent Margarita Llaudes i la directora d’Infermeria del Departament, Rosa Antonio.
L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha declarat sentir-se «orgullós de que el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent siga tot un referent a nivell autonòmic en la realització d’aquestes Jornades, amb un gran recorregut dins del sector de la Infermeria, i en les quals hi ha que seguir apostant». Cerdà també ha destacat que «és fonamental que la Sanitat Pública compte amb uns professionals preparats i actualitzats en una patologia recurrent, sobre la que s’ha de treballar de manera permanent».
Per la seua part, el Director General de Gestió Sanitària Julio Fernández ha assegurat que aquestes Jornades són «l’exemple perfecte de com s’han de fer bé les coses», al temps que ha reivindicat el compromís de la Conselleria de Sanitat en la cerca de fórmules per tal de potenciar e incrementar la investigació i les ajudes per poder assistir a Jornades i Congressos com el que ha tingut lloc hui a Xàtiva. «És important normalitzar aquestes activitats addicionals al treball diari, fomentant la formació durant tota la vida laboral», ha afegit.
La gerent del Departament de Salut, Margarita Llaudes, també ha felicitat al CATIC per l’organització i ha recordat que el Departament compta amb 2 hospitals i 72 centres de salut i consultoris «que tenen l’objectiu comú de tractar a la població d’aquestes comarques». Llaudes ha reconegut també que en els seus 30 anys de professió sempre ha admirat «als infermers i infermeres que treballen aquest aspecte en els diferents centres sanitaris».
Durant la Jornada han tingut lloc ponències i taules redones referents a l’atenció i cura d’úlceres, com ara l’actualització del coneixement en superfícies especials, la prevenció i cura des de l’interior, les úlceres Kennedy, la biologia i cicatrització, el diagnòstic i tractament o la presentació de la plataforma Helcos. La cita ha finalitzat amb una entrevista amb experts i la posterior entrega de premis i clausura.
Entre els ponents es trobaven, entre d’altres, el Doctor en Infermeria i docent Iván Julián, la doctora en Medicina especialista en Dermatologia Elena Conde, el director del GNEAUPP (Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament en Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques) Justo Rueda o el doctor en infermeria Pablo López.