elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat

Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat
    MÉS FOTOS
    Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat - (foto 2)
    Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat - (foto 3)
    Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat - (foto 4)
    Xàtiva restaura dues figures del Corpus amb més de cent anys d'antiguitat - (foto 5)

    L'Ajuntament de Xàtiva es proposa recuperar elements històrics del Corpus de Xàtiva amb l'objectiu d'enriquir els continguts del futur Museu del Corpus de la ciutat. Amb tal finalitat, s'ha adjudicat un contracte a l'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València per a la restauració d'un gegant i un cap de nano datats entre finals del segle XIX i principis del XX. El pressupost de l'actuació és de 4.477,50 euros. Les figures que seran objecte de restauració són la geganta turca i el cap de la gitana, tal com s'anomenen popularment.

    Actualment, en les dependències del Museu del Corpus es conserven algunes figures amb més de cent anys d'antiguitat, entre elles 7 gegants i 6 caps de nanos. La intenció de la Delegació de Cultura és anar restaurant aquest patrimoni de mica en mica per a exposar-lo en la nova instal·lació cultural que s'obrirà en la Casa Santandreu, dins del complexe cultural de Sant Domènec de Xàtiva.

    Totes aquestes figures, que s'havien fet servir en les processons de Corpus Christi al llarg del passat segle, varen ser substituïdes per altres més modernes degut al seu deteriorament com a conseqüència de l'ús i de la feblesa dels materials amb què estaven elaborades; cartró i fusta. Les figures van estar rescatades de l'abandó a principis de la present legislatura, quan varen ser recuperades d'un magatzem municipal on restaren oblidades i exposades a un procés de degradació, com a conseqüència de les inadequades condicions de conservació.

    Ara, després de ser trasllades al Museu del Corpus, les figures històriques inicien un procés de recuperació i posta en valor com a elements expositius d'aquesta nova col·lecció museística.

    Segons la proposta d'intervenció de l'Institut Universitari de Restauració de Patrimoni, les peces presenten danys provocats pel seu ús funcional, així com per antigues intervencions de reparació de desperfectes i repintats que encobreixen la policromia original. A aquestes circumstàncies se suma l'aplicació de distintes capes de vernís i la presència de dipòsits de brutícia superficial acumulada durant els anys d'abandonament.

    El regidor de Cultura, Jordi Estellés, deixa clar que "l'objectiu principal és que aquestes peces puguen estar exposades i que la gent conega millor uns elements més del patrimoni de la ciutat, com és tot allò relacionat amb el Corpus de Xàtiva, de gran importància històrica". Estellés destaca el valor afectiu de les figures: "més enllà del seu valor artístic, aquestes figures formen part de la nostra tradició més entranyable. Durant dècades, han protagonitzat una festa gran com la del Corpus. La imatge de la turca i la gitana, com es coneixen popularment aquestes figures, formen part de la memòria col·lectiva de tot el nostre poble. A més a més, són peces úniques i de les poques que es conserven amb aquesta antiguitat a tot el País Valencià".

    Pujar