Xàtiva recolza estendre les polítiques de cooperació en favor de les persones migrants
El Plenari de l'Ajuntament de Xàtiva va aprovar aquest passat dissabte la proposta signada per la regidora de Benestar Xelo Angulo en representació de la comissió específica d'atenció als refugiats i el Consell d'Acció i Polítiques Socials (CAPS) sobre les esmenes tractades a la Comissió Informativa Permanent Sociocultural.
La declaració institucional recolzada pel Consistori sol·licita reiterar la condició de Xàtiva com a Ciutat d'Acollida i demanar als governs corresponents que estenguen les polítiques de cooperació al desenvolupament als països d'origen així com les polítiques d'ajuda humanitària i emergència a totes i cadascuna de les persones migrants que arriben al nostre país. A més a més també es demana el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIES) i la revisió de l'Estatut del Refugiat i d'Estrangeria.
Aquesta reunió va tindre lloc el passat 18 de juny a l'Ajuntament de Xàtiva, després de l'arribada dels 629 refugiats al port de València a bord de l'Aquarius, amb motiu d'oferir la corresponent ajuda per part de Xàtiva a la Comissió Mixta de Govern valencià en la que són partícips les diferents Conselleries implicades (Sanitat, Educació i Igualtat i Polítiques Inclusives) la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les Diputacions, la Universitat de València i entitats com ara Accem, Cepaim, Càritas, Acnur, Creu Roja o la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR).
En concret, la ciutat de Xàtiva va proposar la reactivació del Protocol d'Acollida de Persones refugiades a través de la Comissió Específica de refugiats, amb la intenció de col·laborar i contribuir en l'acollida dels refugiats que arriben des del Mediterrani.
Cal recordar que Xàtiva va estar declarada en 2015 com a ciutat acollidora, convertint-se en la primera localitat de la Comunitat Valenciana en demanar a la Conselleria de Polítiques Inclusives ajuda per tal d'acollir refugiats. Aquesta acció va esdevindre clau per a l'arribada d'una família siriana que viu al municipi des del passat 2016, i que actualment es troba totalment integrada tant socialment com econòmicament.
«Xàtiva està predisposada a ser un agent clau per tal de vehicular la solidaritat a través de les ciutadanes i els ciutadans del nostre municipi», va explicar la regidora de Benestar Social Xelo Angulo.
Aquesta proposta, aprovada al Plenari serà traslladada a les institucions decidides per la Comissió Específica de Refugiats i el Consell d'Acció de Polítiques Socials (CAPS).