elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva presenta en FITUR el Pla de Sostenibilitat Turística de Xàtiva per tal de poder implementar millores al Castell

Xàtiva presenta en FITUR el Pla de Sostenibilitat Turística de Xàtiva per tal de poder implementar millores al Castell
  • Aquest projecte, de més de 2,5 milions d’euros, concorrerà a la convocatòria d’aquest any 2023 per poder optar a subvencions europees en matèria turística

MÉS FOTOS
Xàtiva presenta en FITUR el Pla de Sostenibilitat Turística de Xàtiva per tal de poder implementar millores al Castell - (foto 2)

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la regidora de Turisme Raquel Caballero han presentat aquest dijous a FITUR el projecte que s’ha treballat per tal de poder optar als Fons Europeus Next Generation mitjançant el Pla de Sostenibilitat Turística en destí.

El Pla de Sostenibilitat Turística de Xàtiva s’ha estat elaborant al llarg de tot el 2022 per tal de poder presentar-se a la convocatòria de subvencions europees de 2023, i compta amb accions destinades a la millora del Castell, així com també el seu accés i el seu entorn.

«Aquest Pla intenta millorar el Castell, el principal monument turístic de la ciutat i un dels principals recursos turístics de la Comunitat Valenciana, així com també el seu entorn. Amb ell es pretén dinamitzar el sector turístic i totes les accions van encaminades a tractar d’arribar a aconseguir els objectius de l’agenda 2030 en temes tan importants com són la sostenibilitat, l’accessibilitat i la inclusió» ha destacat la regidora de Turisme Raquel Caballero, qui ha afegit que «el Pla es divideix en quatre eixos: l’eix de les actuacions encaminades a la competitivitat, a la transició digital, a l’eficiència energètica i a la transició verda».

Les actuacions en matèria d’accessibilitat consistiran, d’una banda, en la col·locació de noves barreres intel·ligents per tal de controlar l’accés de vehicles al Castell (en especial els caps de setmana i festius) i d’altra en un nou aparcament amb murs de pedra, paviment empedrat i il·luminació led, la qual també es col·locarà en l’aparcament ja existent al Bellveret, en el mirador que puja a Sant Josep i en el camí fins a Sant Feliu, així com també es millorarà la senda i el paviment empedrat.

A més a més es preveu la il·luminació led de l’interior del Castell, incloent recorreguts i espais interiors com ara sales, recepció de visitants i aljubs; i també s’ha estudiat la instal·lació de nous aparells d’aire condicionat de baix consum a les sales i al restaurant, així com noves finestres per optimitzar l’eficiència energètica. Altre punt important previst al Pla és el del condicionament dels aljubs del Castell Major, amb la intenció de poder aprofitar la seua aigua en els banys públics i el reg dels jardins.

En altre ordre de coses, es preveu un nou Centre de Recepció de visitants al Castell que inclourà una oficina d’informació amb mostrador intel·ligent, tenda de regals i un ascensor per permetre l’accessibilitat a la primera planta; i d’altra banda un Centre d’Interpretació del Castell que supose una nova experiència per tal de poder conèixer la història de la fortalesa. Aquest centre comptarà amb les últimes tecnologies expositives i facilitarà la visita a persones amb diversitat funcional. A més a més, s’inclourà una exposició didàctica per als més menuts amb tècniques 3D de realitat virtual i augmentada.

El Pla de Sostenibilitat Turística de Xàtiva, el qual es pretén finançar a través dels fons europeus «Next Generation», suposaria una inversió per al Castell de més de 2,5 milions d’euros amb els quals no sols es millorarien les prestacions de la fortalesa sinó que també beneficiaria a les empreses del sector serveis de la ciutat.

Pujar