Xàtiva rep l'acreditació com a ciutat membre de XarxaSalut
Ahir dimecres es va lliurar el certificat d'adhesió de l'Ajuntament de Xàtiva al programa XarxaSalut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. La Gerent del Departament de Salut Xàtiva Ontinyent Margarita Llaudes i el Director del Centre de Salut Pública de Xàtiva Guillermo Jorques, visitaren l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà i la regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Sunyer, per a fer-los entrega de l'acreditació d'aquesta adhesió.
Entre els projectes conjunts dels Departament de Salut i l'Ajuntament de Xàtiva figuren la col·laboració en la redacció del projecte per al nou Hospital de Dia en l'Hospital Lluís Alcanyís que va a licitar-se dins de tres mesos, l'adhesió al Pla de Salut de la Conselleria, la participació de professionals sanitaris en les activitats en la Setmana del Benestar de Xàtiva que organitza la Regidoria de Sanitat, l'estudi conjunt de mesures per a solucionar la problemàtica d'estacionament en l'Hospital Lluís Alcanyís, la consideració de “prescripció facultativa” dels programes “Activa't i Motiva't” per a hàbits de vida saludables i la col·laboració en la primera jornada “Salut i Gènere” que se celebra demà divendres dia 15.
XarxaSalut és la xarxa de municipis de la Comunitat Valenciana que s’adhereixen al IV Pla de Salut de la Comunitat amb el compromís de desenvolupar les accions de promoció de salut local emmarcades en el Pla. La ciutat de Xàtiva en sessió plenària va decidir l’adhesió al IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, comprometent-se a desenvolupar accions de promoció de salut des d’una perspectiva intersectorial, participativa i d'equitat. XarxaSalut pretén donar un marc d’acció, exemples de bona pràctica i evidencia científica per tal de facilitar el desenvolupament de la perspectiva de salut en totes les polítiques en el àmbit local.
Pertànyer a XarxaSalut possibilita participar activament en el desplegament territorial del IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, accedir a subvencions que des de la Consellería de Sanitat Universal i Salut Pública es convoquen amb aquesta finalitat i participar en jornades, seminaris i tallers orientats a l’intercanvi d’experiències de promoció de salut entre municipis de la Comunitat Valenciana.
A més a més, la pertanyença a XarxaSalut contribueix a divulgar les experiències i activitats a través de l'Observatori Valencià de Salut (OVS), mitjançant l'espai per a accions de promoció de la salut i actius o recursos que generen salut, així com obtindre resultats de millora de la salut i qualitat de vida de la població i dels entorns del municipi, millorar la participació, la convivència i la cohesió social en el municipi i contribuir a reduir les desigualtats en salut a l’àmbit local.
Després del diagnòstic de salut de la ciutat de Xàtiva, des de la Regidoria de Prestacions Sanitàries s'ha treballat principalment en el marc de la prevenció, centrada principalment en el canvi d'hàbits. En aquest sentit, les actuacions de treball de la regidoria han seguit diverses línies basades en la promoció de conductes saludables:
Promoció de l'activitat física:
- Ruta Sana. Enguany celebra la seua XIII edició. Amb un públic consolidat i sempre augmentant el nombre de participants. Des d'aquest any ja és una activitat prescrita pels metges d'atenció primària.
- Camins de Salut DKV. Una ruta urbana-rural de 3,9km que transcorre pel centre històric i per la vessant del castell, nascuda de la col·laboració entre la regidoria i DKV assegurances mèdiques.
- Col·laboració directa amb el Centre Excursionista de Xàtiva en la cessió de material per a la marxa nòrdica i organització de diverses excursions.
Promoció d'una alimentació saludable:
- Diversos tallers d'alimentació dirigits d'una banda a la població adulta i d'altra als i les escolars que els eduquen en la importància de saber què mengem i que els ensenyen a preparar àpats fàcils i saludables.
Prevenció de la drogodependència:
- Promoció de la UPCCA com a centre de referència per al jovent (concursos, xarrades, diverses campanyes de conscienciació).
- Elaboració II Pla Municipal Drogodependència
Salut i Gènere:
- Realització de diversos tallers relacionats amb la salut, la sexualitat i la prevenció dirigits fonamentalment a la població més vulnerable.
Col·laboració amb el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent en la celebració de la I Jornada de Salut i Gènere.
Aquestes línies d'actuació s'aglutinen en dues setmanes durant la Quinzena del Benestar, una proposta multi-disciplinar, variada i interessant per a totes les franges d’edat que ofereix una trentena d’activitats totalment gratuïtes en diferents indrets de la ciutat. Entre les activitats hi ha, d’una banda, revisions gratuïtes o tallers pràctics com ara de cuina saludable, sòl pèlvic, higiene postural, massatge infantil, auto-exploració mamària, menopausa o primers auxilis. I de l’altra, s’han preparat xarrades amb la col·laboració de professionals per parlar de temes tan diversos com l’etiquetatge dels aliments, la prevenció d’addiccions o la prevenció de malalties cardiovasculars. També, una caminada amb el Centre Excursionista de Xàtiva, classes i demostracions de ioga per a tots els públics, portes obertes al gimnàs Avanza Fitness i activitats organitzades per Pit i Prou, associació en defensa de la lactància materna.
D'altra banda l’Ajuntament de Xàtiva té un conveni amb l’Institut Valencià del Cor (INSVACOR), el que suposa la col·laboració d’aquesta entitat en el foment d’hàbits saludables entre la població xativina. A més d'haver instal·lat 7 desfibril·ladors en punts estratègics de la ciutat i haver format el 25% dels treballadors de l'Ajuntament per poder-los utilitzar.