elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva estrena el nou servei gratuït de ludoteca municipal, la qual portarà el nom de Tecla de Borja

Xàtiva estrena el nou servei gratuït de ludoteca municipal, la qual portarà el nom de Tecla de Borja
  • Les jornades de portes obertes tindran lloc demà dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 i el dissabte de 10 a 13 hores

MÉS FOTOS
Xàtiva estrena el nou servei gratuït de ludoteca municipal, la qual portarà el nom de Tecla de Borja - (foto 2)

Aquesta setmana tindran lloc diverses jornades de portes obertes per conèixer el nou servei gratuït de la ludoteca municipal de Xàtiva, la qual portarà el nom de «Tecla de Borja», i que s’ubica al carrer Botigues.

Aquesta jornada de portes obertes per conèixer l’espai tindrà lloc demà dimecres 8, el dijous 9 i el divendres 10 de novembre de 17 a 20 hores, i el dissabte 11 de 10 a 13 hores. Demà dimecres, a les 17:30 hores, està prevista una activitat de contacontes a càrrec de Silvia Colomer.

Aquest servei d’atenció, que es realitzarà durant el present curs escolar 2023-2024, tindrà lloc de dilluns a divendres de 17 a 20 hores i els dissabtes de 10 a 13 hores. Poden accedir a la mateixa famílies empadronades en el municipi de Xàtiva que tinguen necessitats de conciliació per motius com ara treball, estudis, assistència a esdeveniments organitzats per l’Ajuntament, desenvolupar accions de cerca d’ocupació, situacions excepcionals sobrevingudes o situacions de vulnerabilitat detectades i comunicades per serveis socials.

A més a més, ja es troben obertes les inscripcions, que es prolongaran durant tot el curs escolar. El full de preinscripció es pot trobar en format físic a la Casa de les Dones o a la Ludoteca, o bé en format digital al cartell de l’activitat. La reserva del servei de ludoteca s’ha de realitzar obligatòriament amb una antelació mínima de 24 hores i les places seran limitades fins completar l’aforament, que serà d’un màxim de 30 persones.

Aquest servei de ludoteca està emmarcat dins del programa «Xàtiva Corresponsables», promogut per la Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat, per tal de facilitar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de les famílies de Xàtiva des d’un enfocament d’igualtat entre homes i dones, promovent la corresponsabilitat i la creació d’una ocupació de qualitat. Aquest servei de Ludoteca se suma a altres accions dutes a terme a nivell municipal en els darrers anys per a la conciliació familiar com ara el servei d’Escoleta Matinera, el servei d’Escola Conciliadora en Falles o en estiu (per a menors de 2 a 3 anys) o l’espai Corresponsable que es col·loca durant la Fira d’Agost.

«Aquest és un servei d’atenció a menors de 2 a 12 anys, per tal de millorar la conciliació familiar. Tindrà activitats molt variades que aniran adaptant-se a les diades del calendari escolar», ha indicat la regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós. De cara al 25N, per exemple, s’ha programat ja un taller de capes de superherois i superheroïnes.

LudoTecla de Borja

El nom escollit busca donar visibilitat a la figura de Tecla, qui va pertànyer al llinatge més universal de Xàtiva: la família Borja, i d’aquesta manera visibilitzar el paper de les dones en la història de Xàtiva i creant referents femenins per a les noves generacions.

Tecla de Borja va nàixer l’any 1435 a Xàtiva, i la va ser coneguda com «la noble poetessa del Túria», tot i que malauradament va morir l’any 1459, amb tan sols 24 anys, pel que sols ha arribat fins als nostres dies una de les seues poesies, una resposta a un poema que li va dedicar Ausiàs March. El principal historiador de la família Borja, el pare Miquel Batllori, va dir d’ella que «fou la persona més culta de la família Borja».

Tecla de Borja va abastar certa fama com a escriptora i poetessa per la qualitat dels seus versos, i va ser reconeguda per la seua sòlida formació i pel treball actiu desenvolupat com a escriptora en valencià. No obstant, però, va haver d’afrontar moltes dificultats i entrebancs per adquirir els coneixements que la van convertir en una de les dones valencianes més destacades del segle XV, el segle d’Or valencià.

«Aquesta ludoteca és un homenatge a aquesta dona del segle XV que va estar invisibilitzada i demonitzada, per això volem explicar a les noves generacions que les dones també hem fet coses importants al llarg de la història», ha explicat Amor Amorós.

Pujar