A Xàtiva es debatrà sobre el present i futur dels pressupostos participatius
Xàtiva acollirà durant 2 dies a diferents experts i representants d'administracions públiques, tant de l'àmbit local com autonòmic, que han desenvolupat experiències de pressupostos participatius als darrers anys. La inauguració comptarà amb la presència del conseller de Transparència, Responsabilitat Social i Participació Ciutadana, Manuel Alcaraz Ramos.
Les jornades s'obriran amb una primera ponència per part de l'expert en participació ciutadana, Fernando de la Riva, membre del col·lectiu d'Educació per a la Participació (CRAC) i que tindrà com a títol "Algunos supuestos previos para los presupuestos participativos", on analitzarà des d'una perspectiva crítica la posada en marxa d'aquest model de gestió de les ciutats amb la ciutadania.
Les jornades serviran també com a una finestra a experiències concretes (tant municipals com autonòmiques) de pressupostos participatius. Comptarem amb la presència de representants de ciutats grans com Madrid i València, però també unes altres com Ontinyent i Algemesí. A més, tindrem la possibilitat de conèixer el que una comunitat autònoma està fent de suport a aquestos processos participatius, com és la Región de Múrcia.
Per a Miquel Alcocel, regidor de Participació Ciutadana de Xàtiva, "aquestes jornades demostren que Xàtiva aposta per projectes de participació que generen noves maneres d'interlocució i relació entre ajuntament i ciutadania en l'elaboració de polítiques i actuacions municipals". El regidor afirma que "la posada en marxa de pressupostos participatius no conclou al dia següent de la consulta ciutadana final, sinó que entenem que son processos vius i avaluables i, per tant, aquestes jornades d'anàlisi ens ajudaran a millorar sobre el que ja hem fet". Per a Alcocel, "és fonamental que amb el temps l'ajuntament i la regidoria de Participació assumisquen un paper més secundari per a que el guanye la ciutadania organitzada."
Per la seua banda, la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, ha destacat que aquestes jornades suposen un punt de trobada per "reflexionar sobre el model de pressupostos participatius a nivell local i autonòmic per a poder traslladar-ho a la nova Llei de Participació Ciutadana que estem elaborant".
En aquest sentit, Aitana Mas ha ressaltat la importància de conèixer les experiències en matèria de pressupostos participatius que es presenten en aquestes jornades "per decidir quina metodologia podem realitzar per a fer un procés amb garanties, proporcional i vertebrador del territori".
L'última part de les jornades se centrarà en l'experiència concreta de Xàtiva. És presentarà els resultats i conclusions de l'estudi i avaluació del decideiXàtiva'17 i la configuració del grup motor que dirigirà el projecte per a 2018.