Xàtiva albergarà la propera setmana el XXIX Simposi anual de la Societat Espanyola d’Estudis Àrabs
El tema d’aquest any se centrarà en Ibn Hazm i en l’època àrab a la ciutat, coincidint amb el mil·lenari de l’obra «El collar de la coloma»
Xàtiva albergarà la propera setmana el XXIX Simposi anual de la Societat Espanyola d’Estudis Àrabs, el qual servirà per commemorar el mil·lenari de l’obra «El collar de la coloma» d’Ibn Hazm.
La cita tindrà lloc a la Casa de Cultura de Xàtiva entre el 4 i el 6 de novembre, i portarà per títol «El collar de la Coloma d’Ibn Hazm, Xàtiva i el segle XI». La inauguració tindrà lloc el divendres 4 a les 19 hores i comptarà posteriorment amb dues conferències i un col·loqui. A les 19:30h el professor de la Universitat d’Almeria i membre de la fundació Ibn Tufayl, Jorge Lirola, parlarà del context històric de l’obra «El Collar de la Coloma»; mentre que a les 20h el traductor de l’ONU a Ginebra Jaime Sánchez Ratia realitzarà una ponència sobre la traducció de l’obra.
El dissabte 5 de novembre estan programades més d’una desena d’intervencions. Pel matí Ángel López López (Universitat de Cadis) parlarà de la transmissió textual de «El collar de la coloma» mentre que Celia Daniele Moreira de Souza (Universidade Federal do Rio de Janeiro) realitzarà la ponència «L’amor com a elogi del califat Omeia de Còrdova en l’obra d’Ibn Hazm». Jaume Coullaut Cordero (Universidad de Salamanca) intervindrà amb «L’amor apassionat com a malaltia mental: De ‘El collar de la coloma’ a la medicina àrab clàssica» i Juan Martos Quesada (Universitat Complutense de Madrid) parlarà de la importància per a la història d’Al-Àndalus d’altres dues obres d’Ibn Hazm: «Yámhara» i «Naqt al-arús». Tancaran la sessió matutina Pilar Garrido (Universitat de Múrcia) amb «Ibn Hazm i José Ortega y Gasset: entre amor va el joc» i Virgina Luque (Còrdova) amb l’aproximació als espais de la memòria d’Ibn Hazm a Còrdova.
La vesprada del dissabte l’obrirà Carmen Ruiz Bravo-Villasante, de la Universitat Autònoma de Madrid, per parlar de les aportacions àrabs modernes a la figura d’Ibn Hazm, i seguidament Robert Pocklington (Fundació Ibn Tufayl) intervindrà al voltant de les claus de la toponímia àrab de Xàtiva i Jorge Lirola parlarà del poblament de Xàtiva en època andalusí i els seus cadis. Finalitzarà Fernando Velázquez Basanta, de la Universitat de Cadis, amb dues aportacions: els poetes àrabs de Xàtiva i la figura d’Ibn Hazm vista per Ibn al-Jatib.
A més a més, el diumenge 6 de novembre els participants del simposi realitzaran una visita al museu de l’Almodí de la ciutat, el qual alberga vestigis i restes de la pertinença de la ciutat a l’època d’Al-Àndalus, entre les quals destaca la pica islàmica del segle XI.