Xàtiva acollirà l’estrena de l’òpera «Isabella, qui tollis peccata mundi»
L’obra, que és idea original del xativí Vicent Soriano, es presentarà al Gran Teatre el dissabte 5 de febrer a les 20 hores
El Gran Teatre de Xàtiva ha albergat aquest dimecres la presentació de l’òpera «Isabella, qui tollis peccata mundi», que s’estrenarà el proper dissabte 5 de febrer a l’escenari de Xàtiva.
Es tracta del relat d’una jove Isabella, en format operístic, que presenta el despertar de la consciència d’una dona atrapada en la seua realitat imposada, que creu en una vida on les llàgrimes, els poemes, la carn, el desig, l’erotisme, la religió, la sororitat i el plaer formen una conjugació inseparable que, a la fi, serà el camí cap a l’alliberament personal.
L’obra, que està escrita i interpretada en valencià, és una idea original del xativí Vicent Soriano i compta amb Kike Llorca com a director d’escena i guionista i amb David Barberà com a director musical. Comptarà amb sis artistes (cinc d’elles cantants líriques) i dos músics que actuaran en directe, amb una escenografia minimalista.
«Sempre que hi ha una iniciativa per part d’alguna persona de Xàtiva tractem de recolzar el projecte, i això és el que ha passat amb Vicent Soriano i amb aquesta òpera» ha explicat la regidora de Gran Teatre Maria Beltrán, qui ha afegit que «en una època tan convulsa com la que ens està tocant viure, fer una gran producció com aquesta és de ser valents. Són moments complicats per a les arts escèniques i fer una estrena no és una tasca fàcil».
«Va arribar a les meues mans un llibre de poemes escrit per les primeres poetes espanyoles que arranquen a partir del segle XV. Eren poemes que parlaven d’amor, sexe i catolicisme, i això em va provocar uns dubtes que em portaren a escriure altres poemes que acabaren convertint-se en una història» ha explicat el seu autor Vicent Soriano, qui els va materialitzar en el personatge d’Isabella. «La història havia de tindre uns diàlegs i una música, i per això vaig contactar amb Kike Llorca, moment en el qual ens posarem a treballar per construir aquesta història».
Per la seua part, el guionista i director d’escena Kike Llorca ha manifestat que « el guio manté diversos textos originals, llegits per la protagonista, i l’hem convertit en una metàfora de la situació femenina de hui en dia, relacionant-la amb les monges i el seu entorn. L’obra és un crit de llibertat en veu d’Isabella i el nostre granet d’arena per seguir avançant en un feminisme que hem d’assumir també els homes».
El director musical David Barberà ha incidit en que «s’utilitzaran dos teclats, un d’ells amb música més clàssica i altre amb música més electrònica. D’aquesta manera portarem poemes antics a una situació més actual, juntant-la amb la sonoritat de les veus líriques de les soprano, que són de les millors a nivell valencià».
També ha estat present en la presentació la soprano Carmina Sánchez, protagonista de l’obra, qui ha indicat trobar-se «enamorada del text i de la història». La intèrpret d’Isabella ha explicat que «és una obra reivindicativa per a totes les dones i estic orgullosa de poder estrenar a la nostra terra, en la nostra llengua, i amb un equip valencià».
L’estrena tindrà lloc el proper dissabte 5 de febrer, a les 20 hores, al Gran Teatre de Xàtiva. Les entrades, que oscil·len entre els 16 i els 21,5 euros, ja es poden comprar a través dels canals habituals: a través d’Instanticket, de forma presencial a la Casa de la Joventut de 12 a 14 hores o a les taquilles del Gran Teatre el dia de la funció.