elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de Primavera de Xàtiva debat aquest dijous sobre ‘La governança i gestió del turisme cultural’ en La Costera

La Universitat de Primavera de Xàtiva debat aquest dijous sobre ‘La governança i gestió del turisme cultural’ en La Costera
  • La jornada, gratuïta i oberta a tots els ciutadans, dóna continuïtat a les sessions d'Universitats Estacionals, una iniciativa de la UV, que té com a fi aprofundir en el coneixement dels aspectes més característics de cada territori

La Universitat de Primavera de Xàtiva celebra durant el matí d'aquest dijous, 13 de maig, la que ja és la seua quarta edició sota el títol ‘La governança i gestió del turisme cultural’. Prossegueix així la intensa programació de les Universitats Estacionals 2021.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments de cada localitat i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica ja està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats, garantint la seua presència en el territori.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat de Primavera de Xàtiva (UPXA)

La Universitat de Primavera de Xàtiva celebra enguany la seua quarta edició en el Museu de Belles Arts- Casa de l'Ensenyança (Arquebisbe Mayoral, 2), gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Xàtiva, la Diputació de València i Caixa Popular, per a debatre sobre ‘La governança i gestió del turisme cultural’ a la comarca de La Costera, dins de l'àrea temàtica ‘Patrimoni Històric i Cultural’.

Una vegada més, la Universitat de Primavera de Xàtiva es convertirà en punt de trobada entre docents, professionals, estudiants i ciutadans, tant de la localitat de Xàtiva com del seu entorn pròxim. La jornada permetrà analitzar la gestió turística i l'aplicació de les noves tecnologies en la gestió i promoció del turisme cultural en el marc de l'actual conjuntura sanitària.

Intervindran Rubén Arnandis i Miguel Antequera, del Departament de Geografia de la UV, amb gran experiència en el camp de la governança i gestió del territori, així com diversos professionals del sector de la comarca de La Costera que exposaran la seua visió des de diferents perspectives.

La sessió s'inaugurarà a les 9:30 h, amb la intervenció de Roger Cerdà i Boluda, alcalde de Xàtiva; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Gregorio García Mesanat, coordinador de la Universitat de Primavera de Xàtiva; Christian Cintrano Fabrich, director de l'oficina de Caixa Popular a Xàtiva; i un representant de la Diputació de València.

A continuació tindran lloc dues conferències: sobre ‘El compromís públic-privat per a una gestió eficient del turisme cultural’, a càrrec de Rubén Arnandis Agramunt; i ‘Els recursos turístics territorials valencians: la situació de La Costera’, a càrrec de Miguel Antequera Fernández, tots dos del Departament de Geografia de la UV.

Una taula redona, moderada per Gregorio García Mesanat, permetrà aprofundir en el tema del debat. En ella intervindran Raquel Caballero Pastor, regidora de Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Xàtiva; Josep Tortosa Peiró, gerent de Turisme de la Mancomunitat de La Costera-Canal; Rubén Arnandis Agramunt, del Departament de Geografia de la UV; Pablo Calatayud García, director general de Celler del Roure S.L.; i Pepa Tornero Belda, gerent del Grup d'Acció Local Caroig-Xúquer-Serra Grossa.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern, que ja han celebrat les seues corresponents sessions: Cofrentes i Requena.

Les Universitats Estacionals de Primavera, després de la celebració de l'edició d'Alzira, Cullera i, aquesta setmana, la de Xàtiva, prosseguiran la seua programació amb la Universitat Estacional de Sagunt, el 20 de maig, en la qual es debatrà sobre les ‘Conseqüències de la pandèmia Covid-19 en dones i xiquetes’. La Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, el 28 de maig, tractarà sobre ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’; la Universitat Estacional d'Alt Túria, l'11 de juny, tindrà com a tema ‘Del recurs territorial al producte turístic en una reserva de la biosfera’; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, el 21 de juny, ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debatran aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

Pujar