Els programes de Benestar Social de Xàtiva seran contractats a entitats del tercer sector o sense ànim de lucre
El plenari aprova per unanimitat aquest nou model social per dinamitzar els diferents programes vinculats a aquesta àrea
El plenari municipal va donar ahir llum verda a la proposta de concert social dels programes de dinamització de l'Àrea de Benestar Social, la qual es va aprovar per unanimitat.
Es tracta d’un canvi de model impulsat des de l’àrea de Benestar Social, amb el qual certs programes, començant pels d’atenció a persones grans o malalts mentals, passaran a gestionar-se a través d’un concert amb una entitat del tercer sector, una fundació o una associació sense ànim de lucre. D’aquesta manera, a l’hora de contractar el servei no primaran els criteris econòmics amb una oferta a la baixa, sinó els criteris relacionats amb les millores dels serveis de caràcter social.
Per a tal fi, s’ha aprovat una despesa de més de 150.000 euros, repartida en tres anualitats: 12.586,88 euros en 2024, 75.521,22 euros en 2025 i 62.934,34 euros destinats a l’any 2026.
«Aquesta és una proposta nova amb la qual es canvia el model de contractació en Benestar Social, primant la millora de l’atenció als serveis per davant del preu dels contractes. Iniciem aquesta nova modalitat, de manera pilot, amb els contractes que afecten a les persones majors i a les persones amb malaltia mental, i anirem sumant la resta de programes a poc a poc», ha explicat la regidora de Benestar Social Xelo Angulo.
Els programes amb els quals es començarà amb aquest nou model són el programa MENTALIS d’estimulació cognitiva, afectiva i social destinat a persones majors de 65 anys que presenten deteriorament cognitiu i una manca de rutines i contacte social, amb l’objectiu de promocionar la seua autonomia personal (i amb el qual es treballa actualment amb vora 200 persones grans junt amb les seues famílies); i també amb el programa SASEM de suport al servei d’atenció específica per a persones amb problemes crònics de salut mental. També se sumaran els programes d’atenció i participació de persones majors destinats a organitzar activitats de foment de la convivència i del recolzament comunitari (taitxí, ambientació musical i balls de saló).
«Aquest programes donen suport a un servei molt important d’atenció específica per a persones majors i per a persones amb malaltia de salut mental crònica, i esperem poder començar aquest nou model de contractació, baix el paraigües de contractació responsable i social, el proper mes d’octubre», ha puntualitzat Angulo.
Els concerts tindran una durada de dues anualitats (amb possibilitat de pròrroga per dos anys més), i a la finalització de la prestació del servei de cadascun dels programes, l’entitat concertada haurà de realitzar una avaluació del projecte o un pla de treball desenvolupat, havent d’elaborar una memòria sobre el servei prestat.