elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo: “L'homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva és una exigència democràtica de recuperació de la memòria”

Pérez Garijo: “L'homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva és una exigència democràtica de recuperació de la memòria”
  • “La Generalitat aposta per reforçar la memòria com a eina per a evitar els passatges més foscos de la història del nostre poble” ha afirmat la consellera

MÉS FOTOS
Pérez Garijo: “L'homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva és una exigència democràtica de recuperació de la memòria” - (foto 2)
Pérez Garijo: “L'homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva és una exigència democràtica de recuperació de la memòria” - (foto 3)

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que l'homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva “és una exigència democràtica de recuperació de la memòria perquè representa el nostre antídot contra l'oblit”.

Rosa Pérez Garijo, acompanyada de familiars, de representants de la corporació municipal i del Consell de la Joventut de Xàtiva, ha participat aquest matí en l'acte d'homenatge a les víctimes del bombardeig franquista a l'estació de la ciutat, fets que van ocórrer el 12 de febrer de 1939 i que van causar 145 morts i 300 persones ferides.

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que “des de la Generalitat apostem decididament per evitar l'oblit i reforçar la memòria com a eina per a evitar els passatges més foscos de la història del nostre poble”.

Per a Pérez Garijo “és una exigència democràtica que les persones supervivents, els seus familiars, les amistats i les generacions futures se senten reconegudes de manera justa”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha recordat que “hui estem ací perquè fa 81 anys l'aviació italiana que feia costat al colpista Franco va bombardejar l'estació de Xàtiva de manera covarda, produint molt de dolor i angoixa, una prova més del genocidi franquista que, com la resta, van quedar impunes”.

Pérez Garijo ha recordat que “han sigut molts anys de polítiques de desmemòria amb un resultat nefast per a la societat, situació que ha canviat en els últims quatre anys en què hem apostat per polítiques memorialístiques, comencem a obrir les fosses de la vergonya, estendre la memòria per les escoles, retirar els vestigis franquistes i posar en valor els llocs de la memòria”.

Per la seua part, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha manifestat que “més de huit dècades després del bombardeig, ens retrobem en la plaça de l'Estació de Xàtiva en companyia dels familiars de les víctimes, per a honrar el seu record i recuperar la dignitat de totes aquelles persones innocents que van veure la seua vida segada de manera atroç i injusta”.

“En un moment on veiem com opcions polítiques que simpatitzen amb el totalitarisme feixista ocupen les institucions al nostre país i des d'allí llancen el seu missatge d'involució, és fonamental redoblar esforços perquè no es torne a reescriure la història i no s'oculte la veritat”, ha afegit Roger Cerdà.

Prèviament a l'acte d’homenatge, Pérez Garijo s'ha reunit amb familiars de les víctimes i representants de la corporació municipal de l'ajuntament de Xàtiva, encapçalada pel seu alcalde, Roger Cerdà, moment en el qual ha signat en el Llibre d'Honor de la ciutat.

Bombardeig estació Xàtiva

Amb aquest acte, organitzat per l'Ajuntament de Xàtiva la setmana que es compleixen 81 anys del bombardeig de l'estació ferroviària de la ciutat per part de les forces aèries italianes en suport al bàndol franquista, es ret homenatge a les víctimes d'aquesta massacre.

La cerimònia ha començat amb el so d'avions i del bombardeig, per a continuar amb una peça musical tocada en directe per l'orquestra de la societat musical ‘La nova’, mentre ha ballat el grup ‘Cos i Ànima’.

La conductora de l'acte, Laura Sanchis, ha agraït als familiars de les víctimes del bombardeig la seua presència en l'acte commemoratiu per a posteriorment donar pas a la lectura conjunta d'un manifest per part d'un representant dels familiars i d'un membre del Consell de la Joventut de Xàtiva.

L'acte ha conclòs amb una ofrena floral al monument ‘Aixopluc’ en memòria de les víctimes, obra de l'artista xativí, Miquel Mollà, per a finalitzar amb una solta de coloms.

Pujar