elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Morcillo, una figura cim de la veterinària del segle XIX que va desenvolupar la seua professió a Xàtiva

Morcillo, una figura cim de la veterinària del segle XIX que va desenvolupar la seua professió a Xàtiva
  • Jaume Jordà analitzarà la trajectòria del prestigiós veterinari que es va instal·lar a la capital de la Costera, dins del marc del cicle de conferències «Metges i altres científics de Xàtiva» de l’associació Amics de la Costera

  • Aquesta conferència es desenvoluparà dijous 31 de març, a les 19:30 h, a la Casa de la Cultura de Xàtiva

L’associació Amics de la Costera continua amb el cicle de conferències «Metges i altres científics de Xàtiva», sent protagonista del col·loqui d’aquest dijous 31 de març – el qual es realitzarà a les 19:30 h a la Casa de la Cultura de Xàtiva- Juan Morcillo, una figura clau en la investigació científica de l’àmbit veterinari. La seua obra i trajectòria serà explicada i traslladada pel prestigiós ponent Jaume Jordà.

Juan Morcillo Olalla representa una de les figures cim de la veterinària del segle XIX, destacant en diversos camps de la seua professió. Les seues aportacions pioneres en aquest àmbit a escala mundial, en assentar les bases científiques de la inspecció de sanitat, li van valdre el títol de «Príncep de la inspecció veterinària». Nascut a Montealegre del Castillo (Albacete) en 1828, s'instal·la a Xàtiva en 1852, població des de la qual desenvoluparà tota una vida de profunda activitat professional. Inspector d'aliments, clínic veterinari, bibliògraf, escriptor, i profund lluitador de la dignitat professional, constitueix una revisió de l'«home del Renaixement» en el camp científic, avançat al seu temps i societat, i a conseqüència d'això, no sempre comprés i valorat. Mor en 1908, deixant després d'ell tres de les grans fites en la Història de la Veterinària: l'obra pionera «Guia del veterinari inspector», base de l'actual sistemàtica d'inspecció alimentària a escala mundial; la «Hipografia», manuscrit inèdit recopilatori de la totalitat del coneixement eqüestre de l'època; i la creació de la «Societat Veterinària de les Riberes del Xúquer», germen de l'actual Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València, i primer col·legi de veterinaris en l'àmbit nacional. Més de 100 anys després de la seua mort, la seua obra continua sent descoberta, estudiada i valorada.

Jaume Vicent Jordà Moret, és Llicenciat i Doctor en Veterinària per la Universitat Cardenal Herrera-CEU per la tesi «Transcripció i Estudi comparat de la Hipografia (1870) de Sr. Juan Morcillo Olalla», obtenint la qualificació d'Excel·lent «cum laude» (2016). Professor acreditat, imparteix classes des de 2012 en la Facultat de Veterinària d'aquesta Universitat en les àrees Microbiologia, Epidemiologia i Legislació Veterinària. A més, és coordinador del Màster Universitari en Seguretat Alimentària, títol en el qual també imparteix docència. Actualment pertany al grup d'investigació «Millora de la seguretat alimentària en el sistema productiu i en els seus productes derivats: de la granja a la forqueta (CAMPYSALMO)», i col·labora en la Comissió de Formació en Salut Publica de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València, i en la Comissió de Garantia de Qualitat de la Facultat de Veterinària de la Universitat Cardenal Herrera-CEU. Ha publicat 4 llibres en relació a la Història de la Veterinària, incloent-hi la creació del primer audiollibre sobre el tema publicat a Espanya. Ha obtingut el premi del Col·legi Oficial de Veterinaris de València en 2014 i 2019 en el camp d'investigació històrica, i el premi CEU Ángel Herrera de la Fundació Universitària Sant Pau CEU en 2020. Actualment, i des de 2016, és president de l'Associació Valenciana d'Història de la Veterinària.

Pujar