elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Casa de Cultura acull demà la presentació de l’APP sobre la Ruta literària d’Estellés a Xàtiva

La Casa de Cultura acull demà la presentació de l’APP sobre la Ruta literària d’Estellés a Xàtiva
  • Està inspirada en el llibre «Xàtiva» del poeta de Burjassot, i permetrà als participants explorar els llocs que inspiraren el poemari

Demà divendres 20 de setembre tindrà lloc a la Casa de Cultura (18:30h) la presentació de la APP «Ruta Estellés. La Xàtiva que renaix», activitat emmarcada dintre de les celebracions pel centenari del naixement del poeta de Burjassot.

Aquesta ruta literària està inspirada en el llibre «Xàtiva» de Vicent Andrés Estellés, emmarcat en el projecte «Mural del País Valencià» amb el qual es va voler posar en valor les ciutats, gents i territoris essencials en la construcció del poble valencià. L’itinerari inclou poemes d’aquest llibre, que l’escriptor valencià va escriure a partir de diferents visites a la ciutat entre els anys setanta i huitanta del segle XX, quan Estellés era ja un escriptor reconegut i estimat.

Els poemes d’aquesta obra fan referència a la crema i destrucció de la ciutat en 1707 per part de les tropes del rei borbó Felip Vè i al simbolisme de Xàtiva com a lloc recuperat de les cendres, i per extensió a tot el poble valencià, en el context dels anys de la transició. En relació amb la temàtica, el poemari sura entre la tensió de la derrota i la destrucció i catarsi mística que impliquen determinats llocs dels poemes, en què el jo poètic s’eleva metafòricament i físicament per anar més enllà dels límits de la destrucció, i poder convertir la ciutat en símbol d’estima personal i col·lectiva. Així, doncs, el foc, l’aigua, la terra o les pedres són els elements essencials sobre els quals se sosté el poemari i representen la fundació del «país literari» que l’autor volia construir amb els seus versos.

La ruta està a càrrec de professorat del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València i el disseny literari és obra d’Alexandre Bataller i Jordi Oviedo. Amb ell s’ofereix a les persones que participen una experiència única al permetre explorar els llocs que han inspirat aquest poemari, fusionant així la riquesa cultural amb la tecnologia moderna.

Altres activitats de l’Any Estellés

Serà el tret d’eixida de les diferents activitats que es desenvoluparan en les properes setmanes per commemorar el centenari del naixement d’un dels poetes valencians més grans de tots els temps.

La següent cita tindrà lloc el proper divendres 27 de setembre, a les 22 hores al parc de Sariers, amb una «Nit Estellés» que comptarà amb un espectacle de música i poesia a càrrec d’Elies Barberà i Pau Ortolà al piano. Seguidament se celebrarà l’acte de lliurament dels XXXVII Premis Literaris Ciutat de Xàtiva (4 d’octubre a les 20h a Sant Domènec), un recital poètic a la Biblioteca (24 d’octubre a les 19:30h), una nit de poesia d’Estellés al casal de la falla Sant Feliu (26 d’octubre a les 19.30h) o l’espectacle «Arbres de pols» de Pau Alabajos conjuminant versos d’Estellés amb teatre i música en directe (27 d’octubre a les 19h al Gran Teatre).

Per als darrers mesos de l’any es reserven dues conferències a la Casa de Cultura sobre l’obra del poeta (21 de novembre i 19 de desembre) i l’espectacle de teatre per a públic jove i adult «Coral romput» amb Marina Alegre, que tindrà lloc el 29 de novembre al Gran Teatre.

 

Pujar