elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ajuntament i Amics de La Costera commemoren el bicentenari de la Província de Xàtiva

Ajuntament i Amics de La Costera commemoren el bicentenari de la Província de Xàtiva
  • Un acte institucional, un cicle de conferències i una exposició centren els actes programats a la Casa de l’Ensenyança, antiga seu de la diputació provincial

El 27 de gener de 1822 va cobrar vida la Província de Xàtiva. Ara, 200 anys després, l’Ajuntament de Xàtiva i l’Associació d’Amics de La Costera presenten una sèrie d’actes commemoratius que no només se centren en senyalar aquesta efemèride, sinó que reivindiquen la important figura històrica que la va impulsar: el diputat Joaquín Lorenzo Villanueva. La presentació dels actes ha tingut lloc aquest matí a la sala de premsa de l’Ajuntament, per part de l’alcalde Roger Cerdà, del president d’Amics de La Costera, Vicent Torregrosa i de l’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva (AMX), Sergio Rubio, amb la presència del director d’aquesta institució, Isaïes Blesa.

Els actes programats s’iniciaran el proper 1 de desembre, a les 12 hores, amb un acte institucional a la Casa de l’Ensenyança, que comptarà amb les intervencions de l’alcalde i d’Isaïes Blesa i en el transcurs del qual s’inaugurarà una placa commemorativa. Acte seguit, s’obrirà l’exposició de documents històrics que albergarà el mateix Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança i que podrà visitar-se fins el 23 de desembre; una exposició confeccionada pels tècnics municipals partint dels rics fons documentals i bibliogràfics que es conserven a l’AMX.

D’altra banda, organitzat per Amics de La Costera, se celebrarà un cicle de conferències que, com la resta de la programació, tindran com a escenari la Casa de l’Ensenyança, antiga seu de la Diputació de la Província de Xàtiva. Aquestes conferències, que començaran totes a les 19 hores, arrancaran el mateix dia 1, amb una ponència del director de l’Arxiu del Regne de València, Francesc Torres Faus, sobre les divisions territorials liberals i la província de Xàtiva. Les sessions continuaran el 15 de desembre, amb la intervenció de l’historiador xativí Robert Martínez Canet, qui dissertarà sobre el tema «Xàtiva, entre la província i la comarca». El cicle conclourà el dia 22 de desembre, amb la intervenció del professor Germán Ramírez Aledón, qui dedicarà la seua ponència al Trienni Liberal i el naixement de la política moderna a Espanya.

L’alcalde Roger Cerdà ha volgut destacar que «gràcies a la intervenció del diputat Villanueva, la nostra ciutat va ser capçalera d’una quarta província al territori valencià». Cerdà, qui ha exposat el programa d’actes previst, ha assenyalat que «volem commemorar una efemèride molt important per a la ciutat», agraint a Amics de La Costera i als tècnics de l’AMX «la bona acollida de la iniciativa, la participació i el bon treball que s’ha fet». Finalment, l’alcalde ha llançat una invitació a la ciutadania per a participar dels actes, afirmant que «conèixer i posar en valor la nostra història és una d’aquelles qüestions que són importants per al present i per al futur de la ciutat», segons la valoració de Cerdà.

Per la seua banda, el president d’Amics de La Costera, Vicent Torregrosa, ha esmentat al seu predecessor en el càrrec, Ximo Corts, aprofitant per a recordar anteriors treballs de l’associació sobre la recuperació del nom de Xàtiva i sobre el diputat Villanueva, «a qui mai ens cansarem de reivindicar», ha proclamat. Torregrosa ha explicat l’elecció de la temàtica de les conferències, al·ludint a la necessitat d’una aproximació al context polític del moment, que correrà a càrrec de Germán Ramírez. Segons Torregrosa, no debades «parlem de les Corts de Cadís, el naixement de la democràcia moderna a Espanya». El president de l’associació cultural ha comentat que Francesc Torres, autor del l’assaig premiat «La Província de Xàtiva», aportarà una visió de la realitat històrica d’aquells fets, mentre que Robert Martínez aprofundirà en les conseqüències que l’abolició de la província van tenir en l’evolució futura de la ciutat.

Finalment, Sergio Rubio ha explicat que l’exposició de documents de l’arxiu s’ha dividit en funció de tres periodes històrics. En primer lloc, hi ha una part que contextualitza els canvis polítics que donaren lloc a la nova divisió territorial. Després, hi ha una secció que parla de les pròpies Província i Diputació de Xàtiva, així com dels efectes que aquest fet històric tingué a la ciutat i a la seua àrea d’influència. La tercera part de l’exposició es reserva para Joaquín Lorenzo Villanueva, centrant-se en aprofundir en la importància de la seua figura històrica, com a un dels prohoms més brillants de la Xàtiva del segle XIX, protagonista d’alguns dels esdeveniments històrics més rellevants del moment, com ara la restitució del nom de Xàtiva, la creació de la Província i Diputació xativines o de la petició de la catedralitat.

Pujar