elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Xàbia restaura el mascaró del pailebot “Pepe Tono”

El Museu de Xàbia restaura el mascaró del pailebot “Pepe Tono”
    MÉS FOTOS
    El Museu de Xàbia restaura el mascaró del pailebot “Pepe Tono” - (foto 2)

    Com cada any, el Museu de Xàbia ha destinat part del seu pressupost a la conservació i restauració dels seus fons, una de les principals responsabilitats dels museus a més d'exposar i divulgar els seus continguts entre els ciutadans.

    Enguany s'han restaurat vuit peces  de cronologia i funcionalitat molt diversa, una mostra clara de la varietat dels fons que ho conformen. Els treballs han sigut realitzats per la restauradora de Béns Culturals, Maite Gay Arenas, col·laboradora habitual de la institució.

    Tres d'aquestes peces estan realitzades en metall, quatre més corresponen a ceràmica esmaltada i l'última és una talla de fusta estucada i pintada. Es tracta d'un destral plana de bronze de cronologia prehistòrica, que forma part de la donació de la família Cruanyes. També una sivella d'arc amb passador de bronze d'època medieval andalusina tardana (finals del segle XII o principis del segle XIII), que prové d'un dels enterraments de la màqbara (necròpoli islàmica) d'Llenes, a Benissa i un esquellot de ferro -d'una ovella o una cabra- d'època medieval, procedent d'una sitja de la vila de Xàbia.

    El material ceràmic és tot originari de tallers valencians i datat del segle XV (un plat, una safa o un potet) a més d'un saler trobat en les excavacions del Central Cinema i datat del segle XVIII.

    No obstant açò, l'element més cridaner que s'ha restaurat és el mascaró de proa del pailebot “Pepe Tono”, una figura de fusta estucada i pintada que representa a Joaquima Bolufer, filla de l'armador J. A. Bolufer,  que és originària de 1877.

    El mascaró va ser donat al Museu per la família Bover. Hi havia estat molts anys a la intempèrie per la qual cosa va arribar al museu bastant deteriorada i ja va ser inicialment restaurat l'any 2000. Ara s'ha pogut completar aquesta restauració del rostre de Joaquima (nas, llavis i ulls) gràcies als  retrats fotogràfics del personatge conservats per la família.

    El veler “Pepe Tono” era un dels quatre que formaven la companyia de càrrega de Josep Antoni Bolufer. Baix les ordres del capità Bertomeu Mengual realitzava freqüents viatges a Cuba i en alguna ocasió a les Filipines. En aquests viatges, el vaixell transportaria principalment pansa i altres productes agrícoles del país (a l'anada) i tornava carregat amb fusta de mobila i altres productes “colonials”, com a cafè o sucre.

    El pailebot va ser construït a Xàbia, en els “tallers” de la platja de la Grava, pels calafats Marí de Dénia i Jaume de la Tabaira, de Teulada.  Va ser avarat sobre 1877, sent desballestat en una data incerta ja principis del segle XX. Tenia un pes aproximat de 200 tones i poc més de 30 metres d'eslora.

    Pujar