elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’onomàstica de Xàbia en el segle XV és l’obra guanyadora de la III edició dels Premis d’investigació Vila de Xàbia

L’onomàstica de Xàbia en el segle XV és l’obra guanyadora de la III edició dels Premis d’investigació Vila de Xàbia

    La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia, baix la coordinació de l’Arxiu Municipal, va convocar el passat mes de juliol, la III edició dels premis d’Investigació Vila de Xàbia dotat amb un premi de 4000 euros.

    El jurat del premi s’ha reunit hui a Xàbia i, despres de la deliberació dels tres treballs presentats, s’ha acordat seleccionar el projecte “l’Onomàstica de Xàbia en el segle XV”, de l’historiador Josep Andrés Torres, com a guanyador de la III edició dels premis d’Investigació.

    El jurat ha estat format per Joan Ivars Cervera, membre de l’Institut d’Estudis Comarcals; Rafael Andarias Estevan, membre del Consell de Cultura de Xàbia; Alfred Pastor Mongrel, membre de l’associació Amics del Museu Xàbia; Andreu Ros i Carrals, membre de la Fundació CIRNE i Juanjo Mas Cruañes, arxiver municipal.

    Per altra banda, la regidora de Cultura, Mavi Pérez, destaca la importància de dotar al municipi de publicacions que donen a conéixer la nostra història i els nostres avantpassats. Aquest projecte d’Onomàstica a Xàbia té tres objectius:

    L’estudi de la toponímia, per l’interés de confeccionar un recull de noms de lloc de Xàbia en documentació medieval, la qual cosa permetrà tant documentar-ne de nous, o bé de variants noves, com avançar la datació dels coneguts. Sempre tenint en compte els canvis de terme que ha tingut Xàbia al llarg del temps.

    L’estudi de l’antroponímia, que a més de servir a la toponímia i de conéixer la relació de noms i cognoms junt a variants gràfiques, els documents del protocols notarials ens permeten saber també l’onomàstica femenina.
    I, per al coneixement històric local, en realitzar el buidatge onomàstic dels documents, s’hi anotarà una descripció breu de l’assumpte de cadascun, la qual cosa permetrà difondre l’activitat quotidiana dels avantpassats xabiencs del segle XV.

    El jurat també ha destacat les titulacions universitàries de Josep Andrés Torres, així com l’àmplia experiència laboral i la quantitat de publicacions realitzades.

    El treball final haurà d’entregar-se abans de 1 de desembre de 2024 per a la seua publicació.

     

    Pujar