La Fundació Oceanogràfic presenta a Xàbia els primers resultats del seu estudi sobre la biodiversitat marina
La Fundació Oceanogràfic ha presentat hui en l'Ajuntament de Xàbia els primers resultats del projecte sobre l'aproximació al coneixement, interpretació i conservació de la biodiversitat dels fons marins que està realitzant en la costa del municipi.
A més, ha avançat les principals accions que preparen perquè la ciutadania siga coneixedora de la riquesa que amaguen i amb açò prenguen consciència de la importància de la seua preservació.
La directora gerent de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia G. Bartual, i el director del projecte Francisco Torner, han presentat a l'alcalde, José Chulvi, i a responsables de diversos departaments municipals a l'equip tècnic que està darrere d'aquest programa pioner que vol mesurar el valor de la biodiversitat marina de Xàbia i la seua afecció directa en l'activitat socioeconòmica.
Segons han explicat des de la Fundació Oceanogràfic, l'elecció de Xàbia com a epicentre d'aquest estudi no és aleatòria, sinó que està motivada que (al costat dels Illes Columbretes) és el punt amb major biodiversitat de la costa valenciana, és un "punt calent" en tant que té molta pressió a nivell turístic i sobretot perquè l'Ajuntament ha mostrat la seua predisposició a apostar per un turisme sostenible i amb açò, al fet que la conservació del patrimoni natural siga vinculant a l'hora de prendre decisions.
El projecte (que abasta des del Cap de Sant Antoni fins a la punta de Moraria) té un vessant científic tant a nivell ecològic - s'han realitzat tres campanyes d'immersions per a prendre mostres per exemple de la posidònia i veure l'impacte que deixa l'activitat nàutica a l'estiu- i socioeconòmica, ja que a través d'algorismes es va a "taxar" aqueixa biodiversitat i quantificar què suposaria la seua pèrdua, tant per al benestar de les persones com per als serveis bàsics.
Una altra fase és educativa i pretén transmetre els resultats als agents socials i implicar-los en la conservació i control de la diversitat marina. Per a aquest repte es preparen accions com a exposicions, documentals o col·loquis en els col·legis.