elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La família Ariño Cardo dóna al Arxiu de Xàbia documents sobre la construcció de la cúpula de l'església del Loreto

La família Ariño Cardo dóna al Arxiu de Xàbia documents sobre la construcció de la cúpula de l'església del Loreto
    MÉS FOTOS
    La família Ariño Cardo dóna al Arxiu de Xàbia documents sobre la construcció de la cúpula de l'església del Loreto - (foto 2)

    L'Arxiu Municipal de Xàbia ha rebut una interessant donació de part del matrimoni format per Vicente Ariño i Adela Cardo. Es tracta de documentació de treball de Vicente Aliaga Llorens, encofrador responsable de la construcció de la coberta de l'església de la Mare de Déu de Loreto.

    Són els documents tècnics manuscrits per Aliaga que van servir per a la construcció de la cúpula de fusta, a més d'unes fotografies. Segons indica l'arxiver municipal, aquesta aportació complementarà a l'expedient de construcció que ja es troba en l'arxiu i es podrà consultar una vegada acaben les obres d remodelació i adequació de l'edifici situat en el carrer d'Avall.

    Va ser sobre l'any 1963 quan els arquitectes d'aquesta església, Fernando Martínez García-Ordoñez i José Dexeus Beatty, van buscar a una empresa de Godella -Manuel Serra Marco- per a la confecció dels encofrats i construcció de la cúpula. En aquesta empresa treballava Vicente Aliaga, molt amic d'Adela i Vicente i sabedor de la vinculació d'aquest matrimoni amb Xàbia, l'any 1972 li va donar tota la documentació del seu treball en l'església del Loreto.

    Amb l'obertura de l'arxiu, la parella ha volgut contribuir amb els seus fons amb aquesta donació. No és la primera col·laboració d'aquest matrimoni a la cultura local, ja que fa uns mesos Vicente Ariño, doctor en medicina i cirurgia, va cedir de forma gratuïta i permanent la seua extensa biblioteca científic professional a l'Ajuntament de Xàbia. Els seus 598 llibres i més de 600 revistes sobre temàtica relacionada amb la traumatologia i cirurgia es van dipositar en la Biblioteca Pública Municipal per ser lliurement consultats i estudiats per les persones interessades.

    Ara és amb documentació històrica relacionada amb la qual és una de les joies de l'avantguarda arquitectònica: l'església del Loreto.

    Aquest temple, que el passat any va celebrar el seu 50 aniversari, porta la signatura de l'estudi d'arquitectura GODB, format per quatre arquitectes: García Ordoñez, Dexeus Beatty; Bellot Porta i Herrero Cuesta i per l'enginyer Gómez Perretta.

    Precisament una de les seues principals peculiaritats és que la part interior de la coberta té forma de quilla de vaixell i un facilita un interessant joc de llums cap a la zona de seients i l'altar.

    Pujar