Vols treballar en fotònica integrada? A través de la Càtedra PIC-UPV naix la fàbrica de talent valenciana
Investigadors de la Universitat Politècnica de València impulsen un màster remunerat per a combatre la falta de talent a nivell global del sector de la fotònica integrada i el pressupost de la qual és de 5 milions d'euros
“El programa de Càtedres del PERTE Xip ens permetrà capacitar professionalment juntament amb les empreses als seus futurs emprats, una simbiosi necessària en este sector”. D'esta manera ha resumit Pascual Muñoz, un dels directors de Càtedra PIC-UPV, la raó de ser d'un màster orientat a cobrir les necessitats d'un ecosistema professional en el qual “el talent és molt escàs” i l'oferta global és molt atractiva i competitiva. A més de donar resposta a esta necessitat, es tracta d'un projecte que naix en el moment en el qual el Govern d'Espanya ha implementat un programa on la fotònica integrada és un actiu estratègic, el PERTE Xip de microelectrònica i semiconductors, l'objectiu dels quals precisament és impulsar tot este ecosistema.
Des d'una perspectiva general, la fotònica integrada es referix al conjunt de tecnologies de semiconductors que utilitzen la llum per a aplicacions en sectors molt diversos com a telecomunicacions, automoció, electrònica de consum, intel·ligència artificial, centres de dades, biosensores, internet de les coses, defensa, espai i finances. En un futur pròxim, esta tecnologia de circuits fotònics serà clau en la reducció d'accidents de trànsit, facilitant la conducció autònoma, així com en la detecció ràpida de malalties i infeccions.
Concretament, la Càtedra PIC-UPV se centra en el desenvolupament d'activitats d'educació, formació i investigació sobre tecnologies d'integració fotònica, circuits fotònics integrats (en anglés, PICs) i les seues aplicacions. Tot això a través d'un programa de formació en el qual 40 persones es capacitaran en el Màster en Fotònica Integrada, títol propi UPV, en el qual tenen assegurada una estada en empresa. A més, el programa incorpora formació transversal en aspectes de negocis i emprenedoria, seguint el deixant dels directors de la càtedra, que van fundar les empreses (spin-off UPV) VLC Photonics i iPronics. En paral·lel, s'ha desplegat un programa d'investigació dirigida en el qual participaran 20 persones de diferents perfils durant 3 anys. Uns llocs de treball (doctorands, doctors i tècnics) que ja han sigut publicats i que estan ideats perquè es prolonguen després de la càtedra de manera fixa.
Perfils que les empreses no són capaces de trobar
“La continuació natural de totes estes persones després d'esta càtedra és que connecten amb les empreses participants i del sector, i que continuen la seua carrera professional en fotònica integrada”, ha recalcat José Capmany, director de la Càtedra PIC-UPV. I és que, a més de la Universitat Politècnica de València, que alberga la càtedra, hi ha cinc empreses participants: VLC Photonics, iPronics Programmable Photonics, SPARC Foundry, Ommatidia Lidar i CalSens. Es tracta d'entitats líders en el seu sector a nivell internacional situades en diferents ciutats espanyoles. A nivell global, el projecte Càtedra PIC-UPV desplegarà 4.25 milions d'euros de fons públics del PERTE Xip, juntament amb 750.000 euros d'aportació privada per part de les empreses participants, en 3 anys.
El disseny o fabricació de microlents per a encapsulació de xips, la nanoimpresión 3D per a encapsulat i test, o el desenvolupament d'arquitectures maquinari i programari programable per a processadors fotònics són algunes de les àrees tècniques clau que s'abordaran durant el programa d'investigació de la càtedra. A més, la pròpia organització de la càtedra preveu que es vagen incorporant més empreses de manera progressiva i després de la finalització del projecte. Respecte a temps, les activitats de la càtedra es van iniciar el mes de març i es prolongaran durant tres anys.
“En els últims mesos, les empreses d'este sector tenen entre 5 i 10 posicions obertes, per la qual cosa no sols es tracta d'apostar pel talent futur, sinó que la Càtedra PIC-UPV va de cobrir una necessitat actual”, ha destacat Pascual Muñoz. A més d'utilitzar com a exemple el clàssic model d'atracció de talent que caracteritza a les escoles de negoci, els propis directors de la càtedra ja parlen d'escalabilitat com a objectiu: “des d'un primer moment, la idea va ser construir les bases d'un programa formatiu amb vocació de permanència, més enllà dels tres anys del projecte finançat actual pel PERTE Xip i les empreses. La Càtedra PIC-UPV apunta a ser sostenible i convertir-se en una ferramenta per a donar resposta a la demanda professional a través del talent”, ha conclòs José Capmany, que també destaca el suport a la creació de startups com a objectiu d'una càtedra que naix per a créixer de la mà de la indústria.