elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Viure sense aigua calenta ni llum en ple hivern

Viure sense aigua calenta ni llum en ple hivern
  • La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques ha eixit al carrer en diferents punts de la Comunitat Valenciana per a exigir la Llei Valenciana de Funció Social de l'Habitatge

MÉS FOTOS
Viure sense aigua calenta ni llum en ple hivern - (foto 2)

Cal parar i pensar-ho per un moment amb el cap fred: ple hivern, amb el cos gelat, infinites ganes d'arribar a casa i entrar en calor. Però hi ha un problema: en creuar el llindar encens l'interruptor però no hi ha llum. A més, intentes obrir l'aixeta i no ix aigua. Prova a imaginar-ho. Difícil, veritat? Doncs açò és el que li succeeix a milions de llars a Espanya aquests mesos, concretament cinc, segons denuncia la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH).

És una realitat que, encara que no cope les portades o els telenotícies, segueix ocorrent. Així ho han denunciat aquest matí les PAH en diferents punts d'Espanya, també en ciutats com València i Elx i a les portes de subministradores d'aigua, llum i gas. L'objectiu, exigir que no es talle la llum quan hi haja una emergència social: "Parlem de serveis bàsics, no és una qüestió política sinó drets humans. No se li pot tallar la llum i l'aigua a algú que no té per a viure", explicava el portaveu de PAH València, José Luis González, aquest matí en el centre de València.

Per a açò, exigeixen que s'aprove un Principi de Precaució pel qual no es puguen tallar els subministraments bàsics a famílies en situació de vulnerabilitat. També es demana l'aprovació d'una Tarifa Social. Açò implicaria que les subministradores assumiren el cost de les factures que no pogueren ser afrontades per les famílies.

La Plataforma realitza aquestes denúncies després que el Govern central recorreguera davant el Tribunal Constitucional (TC) el passat 3 de novembre la llei autonòmica de l'habitatge que garanteix els subministraments bàsics. Un recurs d'inconstitucionalitat que ha sigut admès a tràmit. "Un habitatge és més que quatre parets. Un habitatge real és una llar amb accés a subministrament i és un dret bàsic que ha de ser accessible i assequible per a totes les famílies", han denunciat en un comunicat.

"No pot ser anticonstitucional avançar en el dret a l'habitatge i garantir els subministraments bàsics d'aigua, llum i gas". Per açò, des de les PAHs valencianes han anunciat que van a impulsar la lluita perquè aquest recurs no vaja endavant, mitjançant l'aprovació d'una Llei d'Habitatge de la PAH que tinga caràcter estatal i que faça realitat aquests drets: "Tenim la pretensió de conjuminar totes les voluntats de bona fe i de combatre als qui estiguen en l'altre bàndol".

Entre els manifestants, protagonistes d'aquestes situacions que es vénen denunciant, com el cas de María Alzina, administrativa en atur i amb dos fills -un d'ells discapacitat- i amb una pensió de viduïtat que no li permetia afrontar les despeses d'aigua i llum: "Érem tres persones vivint amb 600 € i amb un malalt al que calia pagar-li medicaments. Intentem arreglar-ho però no teníem diners per a pagar".

En llevar-los la llum, van tractar d'enganxar-se il·legalment: "Es viu amb molta angoixa però no cal deixar-se enfonsar, no em puc imaginar si açò es viu amb xiquets xicotets", lamenta María, que va arribar a tenir un deute de 9.000€ per impagaments. La situació, explica aquesta veïna de València, es va solucionar gràcies a la mediació de la PAH i dels serveis socials de l'Ajuntament i avui dia el deute està saldat.

Des de la PAH lamenten que en els últims 12 anys el preu de la llum ha pujat un 83 %, mentre les empreses de subministrament elèctric acumulaven un benefici de més de 5.500 milions. "I per si la situació no fóra prou greu, el govern del PP ha recorregut en ple hivern la llei valenciana contra els desnonaments i l'emergència habitacional. El govern del PP s'ha convertit en el braç protector de les subministradores", denuncien en un comunicat.

Pujar